ZAŠTO SU TIKVICE ZDRAVE?
Tikvice su tipično ljetnje povrće koje često spašava situaciju kada nemamo ideju šta spremiti za ručak ili večeru. Brze su za pripremu, pristupačne i lagane za probavni sistem, pa zato predstavljaju savršen izbor za svakodnevne obroke. Ova namirnica odlična je i za one koji vode računa o svom zdravlju jer je bogata vlaknima, vitaminima i mineralima, a ima vrlo malo kalorija. Prema portalu cuvajzdravlje.ba, tikvice su posebno cijenjene zbog svoje nutritivne moći i zdravstvenih prednosti, doprinoseći poboljšanju probave, zdravlju srca i jačanju imuniteta.
KAKO NAPRAVITI TIKVICE?
Tikvica ima nježan i blag okus, što joj omogućava da lako upije različite začine i arome. Jedna od prednosti tikvica je i njihova laka priprema – nije ih potrebno guliti, dovoljno je samo da im odrežete krajeve i pripremite ih po željenom receptu.
Tikvice možete spremati na sve načine: pržiti na ulju ili maslacu, pohovati, grilovati, marinirati, peći u rerni ili pripremiti u obliku kremaste supe.
MOGU LI SE TIKVICE JESTI SIROVE?
Osim termičke obrade, tikvice možete konzumirati i sirove. Vrlo su ukusne kada ih tanko narežete i dodate u svježu salatu. Ako volite svježe salate, obavezno probajte moju Salatu od krastavaca i mirođije, koja će biti jednako ukusna ako umjesto krastavaca koristite tanke listiće svježih tikvica.
KAKO ODABRATI SAVRŠENE TIKVICE?
Tikvice su najbolje u periodu od juna do septembra jer su tada u sezoni. Kada ih kupujete, birajte manje plodove, čvrste na dodir, glatke i sjajne kore bez oštećenja, a izbjegavajte one koje su mekane.
Ako se pitate šta spremiti sa tikvicama, u nastavku vam donosim 12 recepata za jela sa tikvicama koja ćete sigurno voljeti!
Ako vam treba ideja za ukusan, sočan i lagan ručak za cijelu porodicu, Rolnice od tikvica sa bolonjez sosom pravo su rješenje.
Tanko narezane trake tikvica napunite brzim bolonjez sosom, prelijete vrhnjem za kuhanje i sa malo kajmaka, pa pečete u rerni dok ne dobiju zlatnu koricu.


Ovaj recept sa tikvicama iz rerne bogatog je ukusa, a priprema se brzo – što je savršeno za ljetnje dane kada ne želite dugo stajati kraj šporeta. Ako u zamrzivaču već imate skuhan bolonjez, cijeli obrok bit će na stolu za 20–30 minuta!
Budući da sadrže vrlo malo ugljikohidrata, rolnice su pogodne za keto ili low-carb ishranu.
Ako vam se dopada ovaj jednostavan i praktičan ručak sa tikvicama iz rerne, kliknite na naslov i pogledajte detaljan recept!
Ratatuj (ratatouille) je tradicionalno francusko jelo sa tikvicama koje podsjeća na naš sataraš.
U potpunosti je povrtan, pa je pogodan za vegetarijanski način ishrane i dane posta. Priprema oduzima malo više vremena, ali ako želite poslužiti nešto drugačije i vizuelno privlačno svojoj porodici ili dragim gostima, ovaj ljetni recept idealan je izbor.


Sastojci :
- 2 veća patlidžana
- 2 paprike
- 2 srednje tikvice
- 7 zrelih paradajza
- 2 glavice crvenog luka
- 3 – 4 čena bijelog luka
- 500 ml gustog paradajz sosa
- 1 kašičica italijanske mješavine začina
- maslinovo ulje, so i biber
Priprema :
Na ulju prodinstajte sitno sjeckani crveni luk, dodajte kockice paprike i bijeli luk, pa ulijte pasirani paradajz. Posolite, pobiberite i lagano kuhajte oko 20 minuta da se sos zgusne.
Patlidžan, tikvice i paradajz isijecite na tanke kolutiće. Povrće začinite solju, biberom, italijanskom mješavinom začina i pouljite. Na dno tepsije rasporedite kuhani sos, pa naizmjenično slažite kolutove patlidžana, paradajza i tikvica u koncentričnom krugu. Pospite maslinovim uljem i pecite oko 1 sat i 30 minuta na 170 °C.
Ako isprobate ovaj recept za ratatuj – povrtni ručak sa tikvicama koji izgleda impresivno, a podjednako je i ukusan, sigurno se nećete pokajati.
Ovaj recept sa tikvicama i piletinom gotov je za samo 40 minuta, pa je idealan za dane kada vam treba praktičan i hranljiv ručak.
Sadrži obilje proteina i vrlo malo ugljenih hidrata, pa uz salatu može biti odličan izbor za low-carb ili keto ishranu. Ako ne pazite na unos ugljenih hidrata, slobodno ga poslužite uz rižu ili kus-kus – kombinacije su brojne!
Savršen balans povrća i proteina u jednom jelu iz rerne koje će voljeti cijela porodica. Kliknite na naslov i pogledajte cijeli recept!

Ova kremasta supa od tikvica i krompira priprema se jednostavno i brzo – sve se kuha u jednom loncu, a rezultat je ukusan obrok koji možete poslužiti kao predjelo, laganu večeru ili zamrznuti za kasnije. Bogata je povrćem, bez brašna i nepotrebnih dodataka, pa je savršen izbor ako tražite zdrav i lagan recept sa tikvicama.
Sastojci :
- 500 g krompira
- 2 povrtne kocke za supu
- 1 kg tikvica
- 1 veza mladog luka
- 100 g tvrdog, zrelog sira (npr. cheddar)
- muškatni oraščić, so i biber, po ukusu

Priprema :
Krompir ogulite, isijecite na krupnije kocke i stavite u veću šerpu. Prelijte vodom da pokrije krompir i dodajte povrtne kocke za supu. Kada proključa, poklopite i kuhajte 5 minuta. Dodajte grubo sjeckane tikvice, poklopite i kuhajte još 5 minuta, zatim dodajte nasjeckan mladi luk i kuhajte još 5 minuta.
Sklonite sa šporeta, dodajte rendani sir, muškatni oraščić, biber i so po ukusu. Izmiksajte sve štapnim mikserom u kremastu supu, pa po potrebi dodajte još malo tople vode da dobijete gustinu koju želite. Poslužite toplo, uz dodatak mladog luka i narendanog sira po želji.
Predstavljam vam još jednu ideju za ručak sa tikvicama iz rerne. Spoj piletine, tikvica i sira daje kremasto i sočno jelo koje će se sigurno svidjeti cijeloj porodici. Lagano je, ali zasitno – i izgleda baš lijepo na tanjiru.

Sastojci :
- 3 veće tikvice
- 300 – 400 g pilećeg filea
- 1 manji praziluk
- 100 ml vrhnja za kuhanje
- 200 g rendanog sira (mozzarela)
- Ulje, so i biber po ukusu
Priprema :
Tikvice prepolovite, izdubite sredinu i ostavite posoljene 10 minuta. Za to vrijeme propržite piletinu i praziluk, pa dodajte sjeckani srednji dio tikvica i kratko prodinstajte. Začinite solju i biberom po ukusu.
Tikvice obrišite papirnim ubrusom, napunite ih pripremljenim filom, prelijte vrhnjem za kuhanje i pospite rendanim sirom.
Pecite u rerni na 200°C oko 25 minuta, dok ne porumene.
Ova salata od grilovanih tikvica, paprika i mozzarelle savršena je kao lagani ručak, prilog uz roštilj ili kao predjelo kada želite da impresionirate goste bez previše komplikacija. Bogata je povrćem, bez suvišnih ugljenih hidrata i puna svježine – idealna za tople dane!
Priprema : Tikvice i paprike narežite po dužini, premažite maslinovim uljem i kratko grilujte dok ne omekšaju i dobiju tragove grilovanja. Ostavite da se ohlade, pa ih rasporedite na tanjir sa natrganom mozzarellom. U posebnoj posudi pomiješajte sve sastojke za preliv i prelijte preko salate. Prije posluživanja, ostavite 10 minuta da se ukusi povežu.
Sastojci :
- 2 veće tikvice (600 g)
- 2-3 crvene paprike (400 g)
- 1 kašika maslinovog ulja
- 200 g mozzarele
Za preliv :
- 1/2 manjeg ljubicastog luka
- 1/2 čili papričice, sitno sjeckane
- 1 čen bijelog luka, zgnječen
- Sok od 1/2 limuna i naribana korica
- 2 kašike kapara
- 3 kašike maslinovog ulja

Hrskavi uštipci od tikvica sa sirom odličan su način da iskoristite sezonsko povrće i pripremite ukusan doručak ili večeru. Dodatak slatko-ljutog mednog preliva daje im potpuno novu dimenziju – probajte i uvjerite se sami!

Sastojci :
- 2 srednje tikvice, narendane
- 30 g brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 20 g kukuruznog brašna
- 2 kašike tostiranog susama
- 80 g narendanog tvrdog sira (npr. gauda)
- 2 jaja
- 2 mlada luka
- ¼ kašičice bibera
- So po ukusu
- Ulje za prženje
Za preliv :
- 2 kašike meda
- ½ kašičice čili pahuljica
- Narendana korica od 2 limuna
Priprema:
Narendane tikvice posolite i ostavite u cjedilu 20–30 minuta da ispuste višak tečnosti, pa ih dobro ocijedite rukama. U većoj posudi pomiješajte oba brašna, prašak za pecivo, susam, biber, sir, sitno sjeckani mladi luk i tikvice. Dodajte jaja umućena viljuškom, posolite i sve sjedinite u gustu smjesu.
Zagrijte malo ulja u tavi i za svaki uštipak stavite po dvije kašike smjese. Lagano ih pritisnite i pecite nekoliko minuta sa svake strane, dok ne dobiju zlatnu boju.
Za preliv: med, čili pahuljice i limunovu koricu kratko zagrijte dok ne postane sirupasto. Poslužite uštipke tople, uz preliv i malo krupne morske soli po želji.

Ova pasta sa tikvicama i tunjevinom jedan je od onih recepata koje često pravimo „na brzinu“ – jednostavno, fino i svi ga vole. Jelo je posno, pa je idealno za dane posta, ali ako ne postite, slobodno dodajte malo parmezana pri posluživanju.
Sastojci :
- 1 manja glavica crvenog luka
- 1 mrkva
- 2 čena bijelog luka
- ½ tikvice
- 1 konzerva tunjevine (160 g), ocijeđena
- 200 g paradajz pelata
- Ulje (za dinstanje)
- So, biber, origano, bosiljak
Priprema :
Na ulju prodinstajte crveni luk dok ne postane staklast, dodajte sitno sjeckanu mrkvu i nastavite dinstati dok ne omekša. Ubacite bijeli luk, kratko propržite da zamiriše, pa dodajte začine i tikvicu sjeckanu na kockice. Dinstajte 3–4 minuta, zatim dodajte tunjevinu ocijeđenu od ulja i propržite još 2 minute.
Na kraju dodajte paradajz pelat i kuvajte nekoliko minuta da se sve poveže i višak tečnosti ispari.
Poslužite uz omiljenu tjesteninu – moj prijedlog su zelene tagliatelle sa špinatom.
Kremasti rižoto sa tikvicama i gljivama jedno je od onih jela kojima se uvijek vraćam jer je pun nježnih, ljetnih ukusa. Recept se lako prilagođava – možete ga pripremiti sa biljnim vrhnjem za kuhanje kao potpuno posnu varijantu, ili koristiti klasično vrhnje za bogatiji, mrsni obrok.
Ja ga najčešće služim uz pohovano pileće meso, i to mi je već godinama najdraža ljetnja kombinacija za ručak. Detaljan recept pogledajte klikom na naslov.

Ovo jelo je idealno za laganu večeru ili ručak, a posebno ga volim poslužiti uz domaći tortilja čips – hrskav dodatak koji savršeno upotpunjuje ovaj obrok.

Sastojci :
- 1/2 tikvice
- 100 g cherry paradajza
- 1/2 crvenog luka
- 2 čena bijelog luka
- 1 srednja mrkva
- So, biber
- 1 kašika ulja
- Malo vode
- 2–3 kašike pesto sosa
- 30 g rendanog parmezana
- 2–3 kašike vrhnja za kuhanje (po potrebi)
- 2 kašike paradajz sosa
- 1 kašika maslaca
- 1 kašičica aceta balzamika
- 1 kašičica meda
Priprema :
Na malo ulja propržite luk isječen na trakice dok ne postane staklast. Dodajte prepolovljene cherry paradajze, blago ih pritisnite kašikom da puste sok i prelijte sa malo aceta. Dodajte paradajz sos i pržite kratko, dolivajući po potrebi malo vode.
Kad se sve lagano ukuha i paradajz omekša, dodajte mrkvu isječenu na trakice, sitno sjeckani bijeli luk, med i biber. Dinstajte da mrkva omekša. Potom ubacite tikvice isječene kao špagete (spiralizatorom ili rende za trakice), pa dodajte pesto sos i maslac. Kratko sve promiješajte, tek toliko da višak tečnosti ispari, ali da tikvice zadrže oblik.
Na kraju dodajte vrhnje za kuhanje po želji i pospite parmezanom. Poslužite toplo, uz domaći tortilja čips.

Za tortilja čips: Tortilje isijecite na trouglove. Posolite, pobiberite, dodajte majčinu dušicu, chili pahuljice i par kapi ulja. Pecite u suhoj tavi dok ne postanu hrskave, okrećući s vremena na vrijeme.
Kolač od tikvica, pistacija i limuna je prava ljetna poslastica – sočan, aromatičan i lagano kiselkast, idealan uz popodnevnu kafu ili kao desert nakon laganog ručka. Tikvice mu daju vlažnost, a pistacije i limun osvježavajući ukus koji će vas osvojiti već pri prvom zalogaju.

Sastojci :
- 200 g pistacija
- 180 g šećera
- 200 g maslaca (sobne temperature)
- 280 g glatkog brašna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1 kašičica sode bikarbone
- 3 velika jaja
- 140 g grčkog jogurta
- Korica i sok od 3 limuna
- 150 g krupno narendane tikvice
- 150 g šećera u prahu
Priprema :
Tikvice narendajte, a pistacije sameljite zajedno sa kristal šećerom u blenderu. U većoj posudi sjedinite prah od pistacija i šećera, omekšali maslac, brašno, prašak za pecivo, sodu, jaja, grčki jogurt, sok i koricu od 2 limuna. Izmiksajte u glatku smjesu, dodajte ocijeđene tikvice i sve dobro promiješajte.
Smjesu sipajte u pripremljeni kalup (20 x 30 cm) i pecite 35–40 minuta na 180°C, dok ne porumeni. Šećeru u prahu postepeno dodajte limunov sok dok ne dobijete glazuru srednje gustoće. Kad se kolač ohladi, prelijte glazurom, dodajte sjeckane pistaće i koricu limuna. Ostavite da se stegne pa režite na kocke i poslužite uz kašiku grčkog jogurta.
Ova lagana pita sa tikvicama i jabukama idealan je način da iskoristite sezonsko voće i povrće u jednom jednostavnom desertu. Gotove kore štede vrijeme, a preliv daje dodatnu sočnost.

Sastojci :
- 500 g kora za pite i baklave
- 2 srednje tikvice (400 g)
- 2 jabuke
- 5 kašika šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 kašičica cimeta
- 3–4 kašike griza (ili prezli)
- Sok od pola limuna
- 100 ml ulja (za premazivanje kora)
Za preliv :
- 200 ml vode
- 4 kašike šećera
- 1 vanilin šećer
- 3-4 kolutića limuna
Priprema :
Narendane tikvice ostavite 10–15 minuta, zatim dobro ocijedite. Jabuke ogulite, narendajte i poprskajte limunovim sokom. Pomiješajte tikvice, jabuke, šećer, vanilin šećer, cimet i griz.
Na radnu površinu stavite dvije kore, premažite uljem, rasporedite par kašika fila i uvijte u rolnu. Poredajte u podmazan pleh i ponavljajte dok ne potrošite materijal.
Pecite pitu na 180°C oko 35–40 minuta, dok ne porumeni. U međuvremenu pripremite preliv – prokuhajte vodu sa šećerom, vanilin šećerom i kolutićima limuna 2–3 minute.
Vruću pitu prelijte toplim prelivom i ostavite da se ohladi prije sječenja.
Najbolja je kad se potpuno ohladi i upije preliv. Po želji pospite šećerom u prahu.
Bez obzira da li volite tikvice u slanim ili slatkim jelima, nadam se da ste ovdje pronašli nešto novo što vrijedi probati i što ćete poželjeti ponovo da pravite. Ovi recepti su provjereni i prilagođeni svakodnevnom kuhanju – baš onako kako i treba da bude kada radimo sa sezonskim namirnicama.
Ako isprobate neki od recepata, pišite mi na društvenim mrežama koji vam je favorit – ili podijelite sliku uz oznaku @nalaganojvatri ! 💚
Povezani članci