7 min čitanjaObjavljeno: 25 Decembra, 2024

Zanimljive izmjene dobro poznatih Božićnih kolača

Božić ne može proći bez domaćih kolača na koje miriÅ”e cijeli dom. Svake godine tražimo inspiraciju i želimo isprobati neÅ”to novo, ali nekako se uvijek vraćamo na provjereno dobre Božićne klasike.

Ovdje vas čekaju upravo takvi recepti za omiljene raspucance, linzere, prhke kiflice i kuglof. Provjereno dobri Božićni kolači sa zanimljivim izmjenama i malim ✨trikovima – kako bi vam ispali najbolje do sada.

Pratite ove recepte i napravite najbolje božićne kolače koji će oduÅ”eviti svakoga ove godine. Krenimo!

šŸŖ Raspucanci

Raspucanci su nezaobilazni božićni kolači, a ovi ukusom podsjećaju na čokoladni sufle – mekani, sočni, a idalje spolja hrskavi i neodoljivo čokoladni.

Božićni kolači raspucanci - čokoladni keks. Servirani na tanjiru, a okolo se nalaze žute lampice.

Sastojci za tijesto:

  • 150g Å”ećera
  • 90g maslaca
  • 1 vanilin Å”ećer
  • 300g čokolade za kuhanje
  • 3 jaja
  • 300g glatkog braÅ”na
  • prstohvat soli
  • 1/2 praÅ”ka za pecivo

Za valjanje kuglica:

  • 100g kristal Å”ećera
  • 100g Å”ećera u prahu

Priprema:

Sve sastojke unaprijed pripremite – izmjerite, čokoladu istopite, a braÅ”no prosijte. Za suhu bazu pomijeÅ”ajte – braÅ”no, praÅ”ak za pecivo i so.
Mikserom umutite maslac, Å”ećer i vanilin Å”ećer. Nije potrebno da smjesa bude pjenasta, dovoljno je samo da se maslac razradi. Zatim, uz neprestano mijeÅ”anje, dodajte otopljenu čokoladu. Nakon toga, dodajte jedno po jedno jaje, vodeći računa da smjesu mijeÅ”ate polako i postepeno kako bi se svi sastojci lijepo povezali. Najbolje je koristiti mikser za tijesto.

Kada se sve dobro sjedini, postepeno dodajte braÅ”no i nastavite mijeÅ”ati dok ne dobijete gustu masu. Smjesu ostavite da se hladi u frižideru jedan do dva sata. Masa će nakon hlađenja biti jako čvrsta, ali upravo tako treba biti.

Kada se smjesa ohladi, kaÅ”ičicom odvajajte komadiće i pravite kuglice veličine otprilike 2 cm. Svaku kuglicu uvaljajte prvo u kristal Å”ećer, a zatim u Å”ećer u prahu. Dok ih oblikujete, toplina dlanova će malo omekÅ”ati smjesu, Å”to će olakÅ”ati prijanjanje Å”ećera.

Kuglice pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C oko 10 minuta. Važno je da ih ne prepečete – čim popucaju i dobiju svoj karakterističan oblik, gotovi su. Na dodir će djelovati mekano, kao da nisu dovoljno pečeni, ali tokom hlađenja će se stvrdnuti.
Ja sam pekla tačno 13 minuta, ali vrijeme prilagodite svojoj rerni.

šŸ“ Klasični linzeri

Klasični linzeri sa marmeladom od jagoda su savrÅ”eno prhki, a dodatak bademovog braÅ”na daje posebnu aromu i bogatiji okus zbog čega ćete ove kolače joÅ” viÅ”e zavoljeti.

Božićni kolači linzeri sa marmeladom od jagoda, u obliku jelke, servirani na tanjiru, okolo se nalaze žute lampice.

Sastojci:

  • 250g glatkog braÅ”na
  • 1/2 praÅ”ka za pecivo
  • 180g maslaca
  • 120g Å”ećera u prahu
  • 1 vanilin Å”ećer
  • 100g badema
  • aroma badema (po želji)
  • 100g marmelade od jagode

Priprema:

Bademe stavite u ključalu vodu i kuhajte 1 minut, a zatim im skinite ovojnicu – vrlo lako iskliznu iz nje. Oguljene bademe sameljite u blenderu zajedno sa Å”ećerom u prahu i vanilin Å”ećerom. Mljeveni bademi bez ovojnice su zapravo bademovo braÅ”no.

U ovu smjesu dodajte ostale suve sastojke, odnosno braÅ”no i praÅ”ak za pecivo, pa zatim dodajte maslac i, po želji, nekoliko kapi arome badema. Zamijesite prhko tijesto rukom i ostavite ga da se dobro ohladi u frižideru sat ili dva. Kada se ohladi, i ovo tijesto će biti veoma tvrdo.

Ohlađeno tijesto razvijte oklagijom, trudeći se da ga Å”to manje dodirujete rukama kako se ne bi grijalo i maslac u njemu topio. Kalupima pravite oblike po želji, ali vodite računa da imate paran broj svakog oblika, jer se nakon pečenja po dva kolačića spajaju marmeladom. Pecite kolače u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C, 7 – 8 minuta. Važno je da ih ne prepečete – čim krajevi počnu rumeniti, gotovi su. Na dodir će djelovati mekano, ali tokom hlađenja će se stvrdnuti.

Kada se kolači ohlade, jedan premažite marmeladom od jagoda (ili drugog voća po želji) i spojite drugi kolačić. Pospite ih Å”ećerom u prahu i složite u zatvorenu kutiju.

Linzeri mogu trajati 2 do 3 nedjelje na hladnom i suvom mjestu, a Ŕto duže stoje, postaju ukusniji jer se marmelada i keksi lijepo prožmu. Ako ih želite čuvati duže, možete ih zamrznuti.

⭐ Linzeri sa pistacijama

Posebna varijanta linzera sa mljevenim pistacijama u tijestu i bogatom kremom od pistacija. Ova kombinacija prhkog tijesta i kremastog fila sigurno će oduÅ”eviti sve ljubitelje pistacija.

Božićni kolači linzeri sa kremom od pistacije, u obliku zvijezde, servirani na tanjiru, okolo se nalaze žute lampice.

Sastojci:

  • 250g glatkog braÅ”na
  • 1/2 praÅ”ka za pecivo
  • 180g maslaca
  • 120g Å”ećera u prahu
  • 1 vanilin Å”ećer
  • 100g badema
  • aroma badema (po želji)
  • 100g pečenih slanih pistacija
  • 100g kreme od pistacija

Priprema:

Ove linzere pravite na isti način kao klasične, ali u tijesto dodajte samljevene pečene pistacije. Ako su pistacije posoljene, to je joÅ” bolje jer će dodatno obogatiti ukus. Mljevene pistacije mnogo nadodaju ukusu, a kolači miriÅ”u kao da jedete samu pistaciju. Kada su linzeri ispečeni i ohlađeni, premažite ih kremom od pistacije i spojite. Ukoliko ste ljubitelj pistacija, ovu varijantu linzera morate probati – prava poslastica koju ne smijete propustiti! Uživajte u njihovom bogatom ukusu i savrÅ”enoj kombinaciji tekstura.

🄐 Prhke kiflice sa ljeŔnjacima

Prhke kiflice su nezaobilazan klasik Božićne trpeze, a ove se prave sa maŔću i prije pečenja se valjaju u mljevene pečene ljeÅ”njake za dodatnu hrskavost i bogat ukus.

Božićni kolači prhke kiflice sa pečenim ljeÅ”njacima i maŔću servirane na tanjiru, okolo se nalaze žute lampice.

Sastojci za tijesto:

  • 500g bijelog oÅ”trog braÅ”na
  • 2 dcl jogurta
  • 200g masti
  • 2 vanilin Å”ećera
  • korica pola limuna
  • 1 kaÅ”ičica soli
  • 1 jaje
  • 1 kaÅ”ičica praÅ”ka za pecivo

Za valjanje kiflica:

  • 200 g ljeÅ”njaka
  • 200 g Å”ećera

Priprema:

Za suhu bazu pomijeÅ”ajte braÅ”no, praÅ”ak za pecivo i prstohvat soli. Umutite mast sa vanilin Å”ećerom dok ne dobijete glatku smjesu. Dodajte jedno jaje uz neprestano mijeÅ”anje, a zatim jogurt. Po želji, možete dodati i koricu limuna, ali nije neophodno. Kada se svi sastojci sjedine, postepeno dodajte braÅ”no uz neprekidno mijeÅ”anje dok ne dobijete mekano tijesto. Ostavite tijesto da se hladi u frižideru sat ili dva. Za razliku od drugih tijesta, ovo neće postati jako tvrdo jer je rađeno s maŔću.

LjeÅ”njake tostirajte u tavi, pazeći da se ne prepeku, i zatim ih sitno sameljite u blenderu. PomijeÅ”ajte mljevene ljeÅ”njake sa Å”ećerom. Ohlađeno tijesto podijelite na četiri dijela, kao i smjesu od ljeÅ”njaka i Å”ećera. Na podlogu pospite ¼ smjese od ljeÅ”njaka i Å”ećera, stavite jednu lopticu tijesta preko toga i razvijajte rukama u krug promjera do 30 cm. Oklagija nije potrebna jer se tijesto lako razvija, a ljeÅ”njaci i Å”ećer će se lijepo integrisati u tijesto.

Razvaljani krug podijelite na 16 trokutića i zarolajte kiflice. Po želji ih možete puniti marmeladom ili nekim drugim filom, ali su upravo ovako jednostavne izuzetno ukusne. Pecite kiflice u prethodno zagrijanoj rerni na 200°C oko 10 minuta. Prhke kiflice trebaju biti malo viÅ”e pečene nego prethodni kolačići, ali gotove su kada krajevi dobiju rumenu boju.

šŸŠ Kuglof sa suhim voćem i citrusima

Za kraj, predstavljam vam kuglof koji je pravo praznično savrÅ”enstvo. Ovo je vrlo aromatičan kolač sa suhim voćem – brusnice, marelice i grožđice, koje su prethodno natopljene u rumu.

Njegova posebnost je Å”to sadrži domaći pekmez od jabuka sa cimetom, koricu citrusa i tek nekoliko kapi arome badema, Å”to mu daje bogat i jedinstven okus. Premazan maslacem nakon pečenja, ovaj kuglof je nevjerojatno sočan, mirisan i mekan, a tijesto je lagano kao pero.

Detaljan recept možete pronaći ovdje.

Božićni kolač kuglof sa suhim voćem i citrusima.

Nadam se da su vam ovi recepti donijeli inspiraciju i da će priprema Božićnih kolača biti jednostavna i zabavna. Uživajte u pravljenju i dijeljenju ovih poslastica, te ih iskoristite za stvaranje posebnih trenutaka sa svojom porodicom i prijateljima. Sretan Božić! 🧔