Zanimljive izmjene dobro poznatih BožiÄnih kolaÄa
BožiÄ ne može proÄi bez domaÄih kolaÄa na koje miriÅ”e cijeli dom. Svake godine tražimo inspiraciju i želimo isprobati neÅ”to novo, ali nekako se uvijek vraÄamo na provjereno dobre BožiÄne klasike.
Ovdje vas Äekaju upravo takvi recepti za omiljene raspucance, linzere, prhke kiflice i kuglof. Provjereno dobri BožiÄni kolaÄi sa zanimljivim izmjenama i malim āØtrikovima – kako bi vam ispali najbolje do sada.
Pratite ove recepte i napravite najbolje božiÄne kolaÄe koji Äe oduÅ”eviti svakoga ove godine. Krenimo!
šŖ Raspucanci
Raspucanci su nezaobilazni božiÄni kolaÄi, a ovi ukusom podsjeÄaju na Äokoladni sufle ā mekani, soÄni, a idalje spolja hrskavi i neodoljivo Äokoladni.

Sastojci za tijesto:
- 150g Å”eÄera
- 90g maslaca
- 1 vanilin Å”eÄer
- 300g Äokolade za kuhanje
- 3 jaja
- 300g glatkog braŔna
- prstohvat soli
- 1/2 praŔka za pecivo
Za valjanje kuglica:
- 100g kristal Å”eÄera
- 100g Å”eÄera u prahu
Priprema:
Sve sastojke unaprijed pripremite ā izmjerite, Äokoladu istopite, a braÅ”no prosijte. Za suhu bazu pomijeÅ”ajte ā braÅ”no, praÅ”ak za pecivo i so.
Mikserom umutite maslac, Å”eÄer i vanilin Å”eÄer. Nije potrebno da smjesa bude pjenasta, dovoljno je samo da se maslac razradi. Zatim, uz neprestano mijeÅ”anje, dodajte otopljenu Äokoladu. Nakon toga, dodajte jedno po jedno jaje, vodeÄi raÄuna da smjesu mijeÅ”ate polako i postepeno kako bi se svi sastojci lijepo povezali. Najbolje je koristiti mikser za tijesto.
Kada se sve dobro sjedini, postepeno dodajte braÅ”no i nastavite mijeÅ”ati dok ne dobijete gustu masu. Smjesu ostavite da se hladi u frižideru jedan do dva sata. Masa Äe nakon hlaÄenja biti jako Ävrsta, ali upravo tako treba biti.
Kada se smjesa ohladi, kaÅ”iÄicom odvajajte komadiÄe i pravite kuglice veliÄine otprilike 2 cm. Svaku kuglicu uvaljajte prvo u kristal Å”eÄer, a zatim u Å”eÄer u prahu. Dok ih oblikujete, toplina dlanova Äe malo omekÅ”ati smjesu, Å”to Äe olakÅ”ati prijanjanje Å”eÄera.
Kuglice pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C oko 10 minuta. Važno je da ih ne prepeÄete ā Äim popucaju i dobiju svoj karakteristiÄan oblik, gotovi su. Na dodir Äe djelovati mekano, kao da nisu dovoljno peÄeni, ali tokom hlaÄenja Äe se stvrdnuti.
Ja sam pekla taÄno 13 minuta, ali vrijeme prilagodite svojoj rerni.
š KlasiÄni linzeri
KlasiÄni linzeri sa marmeladom od jagoda su savrÅ”eno prhki, a dodatak bademovog braÅ”na daje posebnu aromu i bogatiji okus zbog Äega Äete ove kolaÄe joÅ” viÅ”e zavoljeti.

Sastojci:
- 250g glatkog braŔna
- 1/2 praŔka za pecivo
- 180g maslaca
- 120g Å”eÄera u prahu
- 1 vanilin Å”eÄer
- 100g badema
- aroma badema (po želji)
- 100g marmelade od jagode
Priprema:
Bademe stavite u kljuÄalu vodu i kuhajte 1 minut, a zatim im skinite ovojnicu ā vrlo lako iskliznu iz nje. Oguljene bademe sameljite u blenderu zajedno sa Å”eÄerom u prahu i vanilin Å”eÄerom. Mljeveni bademi bez ovojnice su zapravo bademovo braÅ”no.
U ovu smjesu dodajte ostale suve sastojke, odnosno braÅ”no i praÅ”ak za pecivo, pa zatim dodajte maslac i, po želji, nekoliko kapi arome badema. Zamijesite prhko tijesto rukom i ostavite ga da se dobro ohladi u frižideru sat ili dva. Kada se ohladi, i ovo tijesto Äe biti veoma tvrdo.
OhlaÄeno tijesto razvijte oklagijom, trudeÄi se da ga Å”to manje dodirujete rukama kako se ne bi grijalo i maslac u njemu topio. Kalupima pravite oblike po želji, ali vodite raÄuna da imate paran broj svakog oblika, jer se nakon peÄenja po dva kolaÄiÄa spajaju marmeladom. Pecite kolaÄe u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C, 7 – 8 minuta. Važno je da ih ne prepeÄete ā Äim krajevi poÄnu rumeniti, gotovi su. Na dodir Äe djelovati mekano, ali tokom hlaÄenja Äe se stvrdnuti.
Kada se kolaÄi ohlade, jedan premažite marmeladom od jagoda (ili drugog voÄa po želji) i spojite drugi kolaÄiÄ. Pospite ih Å”eÄerom u prahu i složite u zatvorenu kutiju.
Linzeri mogu trajati 2 do 3 nedjelje na hladnom i suvom mjestu, a Å”to duže stoje, postaju ukusniji jer se marmelada i keksi lijepo prožmu. Ako ih želite Äuvati duže, možete ih zamrznuti.
ā Linzeri sa pistacijama
Posebna varijanta linzera sa mljevenim pistacijama u tijestu i bogatom kremom od pistacija. Ova kombinacija prhkog tijesta i kremastog fila sigurno Äe oduÅ”eviti sve ljubitelje pistacija.

Sastojci:
- 250g glatkog braŔna
- 1/2 praŔka za pecivo
- 180g maslaca
- 120g Å”eÄera u prahu
- 1 vanilin Å”eÄer
- 100g badema
- aroma badema (po želji)
- 100g peÄenih slanih pistacija
- 100g kreme od pistacija
Priprema:
Ove linzere pravite na isti naÄin kao klasiÄne, ali u tijesto dodajte samljevene peÄene pistacije. Ako su pistacije posoljene, to je joÅ” bolje jer Äe dodatno obogatiti ukus. Mljevene pistacije mnogo nadodaju ukusu, a kolaÄi miriÅ”u kao da jedete samu pistaciju. Kada su linzeri ispeÄeni i ohlaÄeni, premažite ih kremom od pistacije i spojite. Ukoliko ste ljubitelj pistacija, ovu varijantu linzera morate probati ā prava poslastica koju ne smijete propustiti! Uživajte u njihovom bogatom ukusu i savrÅ”enoj kombinaciji tekstura.
š„ Prhke kiflice sa ljeÅ”njacima
Prhke kiflice su nezaobilazan klasik BožiÄne trpeze, a ove se prave sa maÅ”Äu i prije peÄenja se valjaju u mljevene peÄene ljeÅ”njake za dodatnu hrskavost i bogat ukus.

Sastojci za tijesto:
- 500g bijelog oŔtrog braŔna
- 2 dcl jogurta
- 200g masti
- 2 vanilin Å”eÄera
- korica pola limuna
- 1 kaÅ”iÄica soli
- 1 jaje
- 1 kaÅ”iÄica praÅ”ka za pecivo
Za valjanje kiflica:
- 200 g ljeŔnjaka
- 200 g Å”eÄera
Priprema:
Za suhu bazu pomijeÅ”ajte braÅ”no, praÅ”ak za pecivo i prstohvat soli. Umutite mast sa vanilin Å”eÄerom dok ne dobijete glatku smjesu. Dodajte jedno jaje uz neprestano mijeÅ”anje, a zatim jogurt. Po želji, možete dodati i koricu limuna, ali nije neophodno. Kada se svi sastojci sjedine, postepeno dodajte braÅ”no uz neprekidno mijeÅ”anje dok ne dobijete mekano tijesto. Ostavite tijesto da se hladi u frižideru sat ili dva. Za razliku od drugih tijesta, ovo neÄe postati jako tvrdo jer je raÄeno s maÅ”Äu.
LjeÅ”njake tostirajte u tavi, pazeÄi da se ne prepeku, i zatim ih sitno sameljite u blenderu. PomijeÅ”ajte mljevene ljeÅ”njake sa Å”eÄerom. OhlaÄeno tijesto podijelite na Äetiri dijela, kao i smjesu od ljeÅ”njaka i Å”eÄera. Na podlogu pospite ¼ smjese od ljeÅ”njaka i Å”eÄera, stavite jednu lopticu tijesta preko toga i razvijajte rukama u krug promjera do 30 cm. Oklagija nije potrebna jer se tijesto lako razvija, a ljeÅ”njaci i Å”eÄer Äe se lijepo integrisati u tijesto.
Razvaljani krug podijelite na 16 trokutiÄa i zarolajte kiflice. Po želji ih možete puniti marmeladom ili nekim drugim filom, ali su upravo ovako jednostavne izuzetno ukusne. Pecite kiflice u prethodno zagrijanoj rerni na 200°C oko 10 minuta. Prhke kiflice trebaju biti malo viÅ”e peÄene nego prethodni kolaÄiÄi, ali gotove su kada krajevi dobiju rumenu boju.
š Kuglof sa suhim voÄem i citrusima
Za kraj, predstavljam vam kuglof koji je pravo prazniÄno savrÅ”enstvo. Ovo je vrlo aromatiÄan kolaÄ sa suhim voÄem – brusnice, marelice i grožÄice, koje su prethodno natopljene u rumu.
Njegova posebnost je Å”to sadrži domaÄi pekmez od jabuka sa cimetom, koricu citrusa i tek nekoliko kapi arome badema, Å”to mu daje bogat i jedinstven okus. Premazan maslacem nakon peÄenja, ovaj kuglof je nevjerojatno soÄan, mirisan i mekan, a tijesto je lagano kao pero.
Detaljan recept možete pronaÄi ovdje.

Nadam se da su vam ovi recepti donijeli inspiraciju i da Äe priprema BožiÄnih kolaÄa biti jednostavna i zabavna. Uživajte u pravljenju i dijeljenju ovih poslastica, te ih iskoristite za stvaranje posebnih trenutaka sa svojom porodicom i prijateljima. Sretan BožiÄ! š§”
Povezani Älanci