KOLIČINA

6 osoba

NAČIN PRIPREME

Pečenje

TEŽINA PRIPREME

Jednostavno

CIJENA

Jeftino

Ako tražite ideju za jednostavno, a opet zanimljivo i ukusno predjelo kojim ćete oduševiti goste, na pravom ste mjestu! Trik je u pečenom bijelom luku, koji tokom pečenja gubi svu svoju jačinu i postaje sladak i kremast. Kada takvu blagu, aromatičnu pastu od luka spojite sa hrskavim hljebom i svježinom paradajza, dobijate nešto što zaista morate probati.

OSNOVNE INFORMACIJE

  • Kalorije:
  • Masti:
  • Ugljeni hidrati:
  • Proteini:

  • 250 kcal
  • 14 g
  • 26 g
  • 5 g
  • Vrijeme pripreme:
  • Vrijeme kuhanja:
  • Ukupno vrijeme:

  • 15 min
  • 50 min
  • 1h 5min

SASTOJCI

  • Za 15 brusketa:

    • 1 baget (oko 200 g)
    • 3 glavice bijelog luka
    • 300 g paradajza
    • 1 kašičica kiselih kapara
    • Maslinovo ulje (2 kašike u pastu od luka, 1 kašika u paradajz + za premazivanje hljeba)
    • 2 kašike svježeg peršuna
    • Majčina dušica, origano (po ukusu)
    • So i biber

POSTUPAK

  • Korak 1: Pečenje bijelog luka u foliji

    Zagrijte rernu na 200°C. Glavicama bijelog luka odsijecite vrh, tek toliko da se vide vrhovi češnjeva. Stavite svaku glavicu na komad aluminijske folije, prelijte sa malo maslinovog ulja, posolite i pobiberite.

    Dobro zamotajte foliju oko glavica i pecite u zagrijanoj rerni oko 40-50 minuta. Luk je gotov kada potpuno omekša i dobije blago karamelizovanu boju.

    Tri pečene glavice bijelog luka izvađene iz rerne, u aluminijskoj foliji.
  • Korak 2: Priprema paradajza

    Dok se luk peče, pripremite paradajz. Operite ga i isjeckajte na sitne kockice. Prebacite u činiju, pa dodajte sjeckane kapare. Začinite sa jednom kašikom maslinovog ulja, solju i biberom, majčinom dušicom i origanom po ukusu. Sve nježno promiješajte i ostavite sa strane da se ukusi prožmu.

    Jedan mali trik : ako želite da brusketi ostanu duže hrskavi, slobodno prije sjeckanja izvadite vodenasti dio sa sjemenkama iz paradajza.

    Bijela činija puna svježe salate od sjeckanog paradajza, peršuna i kapara.
  • Korak 3: Tostiranje bageta

    Baget isijecite na kriške debljine oko 1.5 cm. Poređajte ih na pleh za pečenje i premažite svaku krišku sa malo maslinovog ulja. Pecite ih u rerni na 200°C oko 7-10 minuta, ili dok ne postanu zlatno-smeđi i hrskavi.

    Svaka rerna peče drugačije, zato pažljivo pratite hljeb. Cilj je da dobijemo zlatnu koricu koja je hrskava pod zubima, ali ne i pretvrda.

    Tostirane kriške hljeba poređane na papiru za pečenje.
  • Korak 4: Sklapanje brusketa

    Kada je bijeli luk pečen, ostavite ga par minuta da se prohladi.

    Istisnite mekanu, kremastu pastu iz ljuske u jednu manju činiju. Dodajte 2 kašike maslinovog ulja, sitno sjeckani peršun, so i biber, pa sve dobro izgnječite viljuškom da dobijete glatku pastu.

    Ovom aromatičnom pastom premažite svaku hrskavu krišku hljeba, a zatim preko toga bogato rasporedite pripremljenu paradajz salatu.

    Kremasta pasta od pečenog bijelog luka i peršuna u bijelom avanu sa tučkom.
  • Pogledajte i kratki video recept za ove Hrskave bruskete sa pečenim bijelim lukom i paradajzom.

     

    Ako su vam se svidjeli ovi mediteranski ukusi, sigurna sam da će vas oduševiti i recept za domaću fokaču koja savršeno ide uz razne namaze, kao i osvježavajuća Mediteranska salata sa grilovanim tikvicama i crvenim paprikama.

PRIJEDLOG ZA SERVIRANJE

Ove bruskete poslužite odmah, dok je hljeb još uvijek topao i hrskav. Idealni su kao predjelo uz čašu rashlađenog bijelog vina ili kao lagana večera tokom toplih ljetnjih i jesenjih večeri.

NAPOMENA

Za najbolji ukus, koristite što zreliji i slađi paradajz i kvalitetno maslinovo ulje.

Pastu od bijelog luka možete napraviti i dan ranije i čuvati je u zatvorenoj posudi u frižideru. Tako će vam sklapanje brusketa pred dolazak gostiju biti još brže!

Slobodno se igrajte! Na kraju možete dodati i par listića svježeg bosiljka ili malo balzamiko sirćeta za dodatnu notu ukusa.

Podijelite recept:

POVEZANI RECEPTI