KOLIČINA
6 osoba
NAČIN PRIPREME
Pečenje
TEŽINA PRIPREME
Jednostavno
CIJENA
Jeftino
Ako tražite ideju za jednostavno, a opet zanimljivo i ukusno predjelo kojim ćete oduševiti goste, na pravom ste mjestu! Trik je u pečenom bijelom luku, koji tokom pečenja gubi svu svoju jačinu i postaje sladak i kremast. Kada takvu blagu, aromatičnu pastu od luka spojite sa hrskavim hljebom i svježinom paradajza, dobijate nešto što zaista morate probati.
OSNOVNE INFORMACIJE
SASTOJCI
POSTUPAK
Korak 1: Pečenje bijelog luka u foliji
Zagrijte rernu na 200°C. Glavicama bijelog luka odsijecite vrh, tek toliko da se vide vrhovi češnjeva. Stavite svaku glavicu na komad aluminijske folije, prelijte sa malo maslinovog ulja, posolite i pobiberite.
Dobro zamotajte foliju oko glavica i pecite u zagrijanoj rerni oko 40-50 minuta. Luk je gotov kada potpuno omekša i dobije blago karamelizovanu boju.
Korak 2: Priprema paradajza
Dok se luk peče, pripremite paradajz. Operite ga i isjeckajte na sitne kockice. Prebacite u činiju, pa dodajte sjeckane kapare. Začinite sa jednom kašikom maslinovog ulja, solju i biberom, majčinom dušicom i origanom po ukusu. Sve nježno promiješajte i ostavite sa strane da se ukusi prožmu.
Jedan mali trik : ako želite da brusketi ostanu duže hrskavi, slobodno prije sjeckanja izvadite vodenasti dio sa sjemenkama iz paradajza.
Korak 3: Tostiranje bageta
Baget isijecite na kriške debljine oko 1.5 cm. Poređajte ih na pleh za pečenje i premažite svaku krišku sa malo maslinovog ulja. Pecite ih u rerni na 200°C oko 7-10 minuta, ili dok ne postanu zlatno-smeđi i hrskavi.
Svaka rerna peče drugačije, zato pažljivo pratite hljeb. Cilj je da dobijemo zlatnu koricu koja je hrskava pod zubima, ali ne i pretvrda.
Korak 4: Sklapanje brusketa
Kada je bijeli luk pečen, ostavite ga par minuta da se prohladi.
Istisnite mekanu, kremastu pastu iz ljuske u jednu manju činiju. Dodajte 2 kašike maslinovog ulja, sitno sjeckani peršun, so i biber, pa sve dobro izgnječite viljuškom da dobijete glatku pastu.
Ovom aromatičnom pastom premažite svaku hrskavu krišku hljeba, a zatim preko toga bogato rasporedite pripremljenu paradajz salatu.
Pogledajte i kratki video recept za ove Hrskave bruskete sa pečenim bijelim lukom i paradajzom.
Ako su vam se svidjeli ovi mediteranski ukusi, sigurna sam da će vas oduševiti i recept za domaću fokaču koja savršeno ide uz razne namaze, kao i osvježavajuća Mediteranska salata sa grilovanim tikvicama i crvenim paprikama.
PRIJEDLOG ZA SERVIRANJE
Ove bruskete poslužite odmah, dok je hljeb još uvijek topao i hrskav. Idealni su kao predjelo uz čašu rashlađenog bijelog vina ili kao lagana večera tokom toplih ljetnjih i jesenjih večeri.
NAPOMENA
Za najbolji ukus, koristite što zreliji i slađi paradajz i kvalitetno maslinovo ulje.
Pastu od bijelog luka možete napraviti i dan ranije i čuvati je u zatvorenoj posudi u frižideru. Tako će vam sklapanje brusketa pred dolazak gostiju biti još brže!
Slobodno se igrajte! Na kraju možete dodati i par listića svježeg bosiljka ili malo balzamiko sirćeta za dodatnu notu ukusa.