KOLIČINA

5 osoba

NAČIN PRIPREME

Pečenje

TEŽINA PRIPREME

Srednje zahtjevno

CIJENA

Srednje

Punjene paprike su klasik naše kuhinje, a ova posna varijanta donosi nešto malo drugačije. Iako smo navikli da ih punimo mesom ili krompirom, fil od graha, obogaćen aromatičnim začinima i suvim vrganjima, pruža savršenu kombinaciju bogatog ukusa i hranljivosti.

OSNOVNE INFORMACIJE

  • Kalorije:
  • Masti:
  • Ugljeni hidrati:
  • Proteini:

  • 320 kcal
  • 10 g
  • 50 g
  • 12 g
  • Vrijeme pripreme:
  • Vrijeme kuhanja:
  • Ukupno vrijeme:

  • 20 min
  • 1h
  • 1h 20min

SASTOJCI

    • 500g graha
    • 1kg paprika (7-8 komada)
    • 4 srednje mrkve
    • 1 veća glavica crvenog luka
    • 3-4 čena bijelog luka
    • 200ml paradajz sosa
    • malo suvih vrganja
    • ½ kašičice dimljene mljevene paprike
    • ½ kašičice ljute tucane paprike
    • 1 kašičica slatke mljevene paprike
    • 1 povrtna kocka za supu
    • so i biber
    • suvi začin
    • ulje

POSTUPAK

  • Korak 1: Priprema sosa

    Suve vrganje potopite u malo vode i ostavite da omekšaju. Kada omekšaju, sitno ih isjeckajte i dodajte u paradajz sos. Kocku za supu zgnječite prstima i dodajte u isti taj paradajz sos, pa sve dobro promiješajte.

    Preliv za paradajz sosom za punjenje paprike sa grahom.
  • Korak 2: Priprema fila

    Na ulju dinstajte sitno sjeckani crveni luk i mrkvu dok ne omekšaju. Dodajte bijeli luk i kratko propržite, tek da otpusti miris. Ubacite prethodno skuhani grah – najbolje bijeli grah, ali može i neki drugi. Začinite po ukusu: so, biber, ljuta, dimljena i slatka mljevena paprika. Prelijte smjesu sa 100 ml paradajz sosa koji ste pripremili s vrganjima i kockom za supu. Kratko dinstajte dok se sastojci ne povežu, ali pazite da tečnost ne ispari. Ako smjesa postane pregusta, dodajte malo vode.

    Pasulj sa povrćem pripremljen za punjenje crvenih paprika.
  • Korak 3: Priprema paprika

    Paprike očistite od sjemenki, a unutrašnjost malo nauljite i začinite suvim začinom. Napunite paprike pripremljenom smjesom. Nemojte ih puniti previše da fil ne iscuri tokom pečenja.

    Crvene paprike roge punjene grahom, poslagane na drvenoj dasci.
  • Korak 4:

    Slažite punjene paprike u tepsiju ili pleh obložen papirom za pečenje ili blago nauljen. Paprike pouljite preko, pa prelijte ostatkom paradajz sosa i dodajte još 50 ml vode.

    Crvene paprike roge punjene grahom, poslagane u plehu, spremne za pečenje.
  • Korak 5: Pečenje paprika

    Pecite u rerni na 180°C oko 35 minuta, dok paprike ne omekšaju. Pojačajte temperaturu na 200°C i pecite još 10 minuta kako bi dobile lijepu, rumenu koricu.
    Vaš posni ručak je spreman. Prijatno!

    Kratki video recept možete pogledati ovdje.

    Crvene paprike roge punjene grahom, zapečene u rerni - posni recept.

PRIJEDLOG ZA SERVIRANJE

Paprike poslužite uz kukuruzne projice, a kao dodatak možete ponuditi salatu od svježeg povrća ili kiselu pavlaku za one koji ne poste.

NAPOMENA

Ovaj recept možete prilagoditi dodavanjem povrća po ukusu, poput tikvica ili paradajza, koje možete ispeći zajedno s paprikama.
Ako želite bogatiji ukus u mrsnoj varijanti, možete dodati sitno isjeckano suvo meso ili slaninu u fil tokom dinstanja.

Podijelite recept: