KOLIČINA

4 osobe

NAČIN PRIPREME

Pečenje

TEŽINA PRIPREME

Srednje zahtjevno

CIJENA

Srednje

Posne lazanje su ukusno jelo idealno za post ili vegetarijanski obrok. Bundeva, gljive i kremasti bešamel sos zajedno čine posni ručak koji će svi voljeti. Ovaj recept donosi bogate, sezonske ukuse koji su idealni za zimske i jesenje dane, pružajući hranljiv obrok za cijelu porodicu.

OSNOVNE INFORMACIJE

  • Kalorije:
  • Masti:
  • Ugljeni hidrati:
  • Proteini:

  • 370 kcal
  • 24 g
  • 24 g
  • 12 g
  • Vrijeme pripreme:
  • Vrijeme kuhanja:
  • Ukupno vrijeme:

  • 45 min
  • 45 min
  • 1h 30min

SASTOJCI

    • 500ml bademovog mlijeka
    • 3 kašike brašna
    • 3 kašike ulja
    • 100g špinata
    • 400g bundeve
    • 300g gljiva (po izboru)
    • 1 crveni luk
    • 200g biljnog sira
    • So i biber
    • Suvi začin
    • 1/2 kašičice bijelog luka u prahu
    • 1/2 kašičice muškatnog oraščića

POSTUPAK

  • Zagrijte ulje i kratko propržite špinat (može biti smrznuti ili svježi). Dodajte so (1 kašičica) i biber (1/2 kašičice). Zatim dodajte brašno i pržite kratko uz miješanje. Postepeno dolijevajte bademovo mlijeko, miješajući cijelo vrijeme kako biste izbjegli grudvice. Na kraju, dodajte 1/2 kašičice bijelog luka u prahu i 1/2 kašičice muškatnog oraščića za dodatni ukus.

    Bešamel sos sa špinatom za posne lazanje, serviran u činiji.
  • Sjeckani luk propržite na ulju do zlatne boje. Dodajte krupnije isječene gljive i pržite zajedno s lukom. Dodajte 1 kašičicu soli, 1/2 kašičice bibera i 1/2 kašičice suvog začina. Dinstajte dok gljive ne izgube višak vode, ali pazite da ih ne prepečete.

    Pržene gljive i luk za spremanje posnih lazanja, servirano u činiji.
  • Ogulite koru bundeve, očistite ju od sjemenki, i isijecite na tanke komade (oko 2 mm debljine). Biljni sir izrendajte i ostavite sa strane.

    Izrendan biljni sir na tanjiru i isječena bundeva, spremni za pravljenje posnih lazanja.
  • Rernu prethodno zagrijte na 180°C. Podmažite vatrostalnu posudu ili pleh sa malo ulja. Rasporedite prvi sloj bundeve kako biste pokrili dno posude.

    Prvi sloj bundeve u plehu za posne lazanje.
  • Redoslijed slaganja lazanja je sljedeći: bundeva – bešamel sos – gljive – sir. Ponavite ovaj redoslijed dva puta, a završite sa bundeva – bešamel sos – sir na vrhu.

    Posne lazanje u plehu, sa bundevom, gljivama i biljnim sirom preko, spremne za pečenje u rerni.
  • Pecite lazanje u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C, otprilike 50 minuta. Jelo je spremno kada je bundeva potpuno pečena.

    Prijatno!

    Pečene posne lazanje u plehu, sa bundevom, gljivama i biljnim sirom preko, servirane na drvenoj dasci.
  • Kratki video recept za Posne lazanje možete pogledati ovdje.

PRIJEDLOG ZA SERVIRANJE

Poslužite ove posne lazanje sa kriškom hljeba, domaćim ajvarom ili uz salatu po izboru, za savršen posni obrok.

NAPOMENA

Bijeli luk i muškatni oraščić mogu se izostaviti ako ne volite njihovu intenzivnu aromu. Bademovo mlijeko i biljni sir mogu se zamijeniti drugim biljnim opcijama po želji.

Podijelite recept:

POVEZANI RECEPTI