KOLIČINA
5 osoba
NAČIN PRIPREME
Pečenje
TEŽINA PRIPREME
Jednostavno
CIJENA
Jeftino
Punjene paprike sa krompirom su jelo koje nas vraća u djetinjstvo i okuplja porodicu za stolom. Ovaj recept je savršen za početnike jer priprema nije komplikovana, a rezultat su nevjerovatno ukusne i sočne paprike koje će svi obožavati.
OSNOVNE INFORMACIJE
SASTOJCI
POSTUPAK
Korak 1: Priprema paprika i krompira
Paprike operite, pa pažljivo uklonite peteljke i sjemenke, trudeći se da ih ne oštetite. Unutrašnjost svake paprike pouljite sa par kapi ulja i pospite sa malo vegete kako bi bile ukusnije.
Krompir ogulite, operite i narendajte na krupno rende.
Korak 2: Priprema nadjeva
Glavicu luka sitno isjeckajte. U tavi zagrijte veću količinu ulja, pa dinstajte luk na srednjoj vatri dok ne dobije zlatnu boju.
Narendani krompir u velikoj posudi začinite solju, biberom, kašičicom mljevene crvene paprike i vegetom po ukusu. Preko začinjenog krompira prelijte vreli luk zajedno sa uljem u kojem se dinstao i sve dobro izmiješajte da se sastojci sjedine.
Korak 3: Punjenje paprika
Pripremljenim nadjevom od krompira punite paprike. Nemojte ih prepuniti kako krompir ne bi ispadao tokom pečenja, već ih napunite do vrha i samo lagano pritisnite.
Korak 4: Pečenje napunjenih paprika
Rernu zagrijte na 200 °C. Punjene paprike poredajte u pouljenu vatrostalnu posudu ili pleh. Pecite ih 25 minuta.
Nakon 25 minuta, izvadite pleh iz rerne. Svaku papriku okrenite na drugu stranu kako bi se ravnomjerno ispekle. Po želji, sada preko svake paprike prelijte malo vrhnja za kuhanje.
Vratite u rernu i pecite još 20-25 minuta, ili dok paprike ne omekšaju i ne dobiju lijepu rumenu boju.
Vaš ručak je spreman – prijatno!
Pogledajte i kratki video recept za Punjene paprike sa krompirom.
Ako volite punjene paprike, sigurno će vas oduševiti i posna varijanta sa crvenim paprikama – Paprike punjene grahom.
Za još jednu sjajnu ideju za lagani ljetni ručak iz rerne, isprobajte Rolnice od tikvica sa bolonjez sosom.
PRIJEDLOG ZA SERVIRANJE
Punjene paprike sa krompirom poslužite tople uz veliku kašiku kisele pavlake ili grčkog jogurta. Takođe, odlično se slažu uz sezonsku salatu od paradajza, krastavca i luka, a mogu poslužiti i kao bogat prilog uz faširane šnicle ili ćufte.
NAPOMENA
Ako vam ostane nadjeva od krompira, rasporedite ga u pleh između paprika. Taj krompir će se zapeći i biće hrskav i preukusan.
Za posnu/vegetarijansku verziju jela, koristite biljno vrhnje za kuhanje ili ga jednostavno izostavite. Jelo će i bez njega biti izvanredno.
Za ovo jelo najbolje su žute, mesnate paprike babure jer su blage i dovoljno velike za punjenje.