KOLIČINA

4 osobe

NAČIN PRIPREME

Prženje

TEŽINA PRIPREME

Jednostavno

CIJENA

Jeftino

Teleća jetrica (sa grožđicama i karamelizovanim lukom) je jelo koje se sprema brzo i odličan je izbor za radne dane kada nemate puno vremena za kuhanje. Rimljani su je spremali sa smokvama, a tradicionalno se služi uz palentu. Jeftin, brz i jednostavan recept!

OSNOVNE INFORMACIJE

  • Kalorije:
  • Masti:
  • Ugljeni hidrati:
  • Proteini:

  • 460 kcal
  • 15 g
  • 24 g
  • 43 g
  • Vrijeme pripreme:
  • Vrijeme kuhanja:
  • Ukupno vrijeme:

  • 10 min
  • 20 min
  • 30 min

SASTOJCI

    • 800 g teleće jetre
    • 2 glavice crvenog luka
    • 5 kašika paradajz pelata
    • 30 g grožđica
    • 4 čena bijelog luka
    • 1 kašika majčine dušice
    • 3 kašike peršuna
    • Korica ½ limuna
    • 200 ml crnog vina
    • 50 ml balzamiko sirćeta
    • Maslinovo ulje
    • So i svježe mljeveni crni biber
    • Maslac

POSTUPAK

  • Korak 1: Priprema jetrice

    Jetricu operite i uklonite tanku opnu. Narežite je na tanke šnite, zatim je posolite, pobiberite i uvaljajte u 2 kašike brašna.

  • Korak 2: Prženje jetrice

    Zagrijte ulje u tavi, pa stavite jetricu i pržite je sa svih strana dok ne porumeni. Izvadite je i ostavite sa strane.

    Pečene teleće jetrice na tavi.
  • Korak 3: Karamelizovanje luka

    U istoj tavi propržite sitno sjeckani crveni luk, grožđice i majčinu dušicu. Ovo radite na laganoj vatri da se luk polako karamelizuje, pa dodajte bijeli luk, so i biber po ukusu. Pržite još kratko da bijeli luk otpusti miris.

  • Korak 4: Dodavanje vina

    Dodajte vino i promiješajte kako bi se svi ukusi sjedinili i podigli sa dna tave.

  • Korak 5: Završavanje umaka

    Dodajte koricu limuna, paradajz pelat i balzamiko sirće. Ostavite kratko da krčka, tek toliko da se sastojci povežu i alkohol ispari.
    Za još bogatiji ukus, možete dodati 50 ml prošeka, dalmatinskog desertnog vina. Ako nemate prošek, dobro će poslužiti i druga desertna vina poput Porta ili slatke Marsale. Ja sam koristila Calem Porto.

  • Korak 6: Vraćanje jetrice u sos

    Kada se sos zgusnuo, vratite jetricu u tavu i dinstajte sve zajedno 2 minuta da se okusi povežu. Dodajte kockicu maslaca da dobijete kremastiji umak i pospite sitno sjeckanim svježim peršunom.
    Vaš ručak je spreman!

    Teleće jetrice pečene na venecijanski način sa sosom.
  • Kratki video za pripremu ovog recepta možete pogledati ovdje.

    Ako vam treba još ideja za brzi ručak nakon radnog dana, pogledajte članak
    “9 brzih recepata za radne dane” !

PRIJEDLOG ZA SERVIRANJE

Poslužite uz palentu, pire krompir ili svježu salatu.

NAPOMENA

Džigericu nemojte prepeći kako bi ostala sočna i mekana.
Umjesto brašna u prvom koraku možete koristiti i gustin.

Podijelite recept: