KOLIČINA
4 osobe
NAČIN PRIPREME
Prženje
TEŽINA PRIPREME
Jednostavno
CIJENA
Jeftino
Teleća jetrica (sa grožđicama i karamelizovanim lukom) je jelo koje se sprema brzo i odličan je izbor za radne dane kada nemate puno vremena za kuhanje. Rimljani su je spremali sa smokvama, a tradicionalno se služi uz palentu. Jeftin, brz i jednostavan recept!
OSNOVNE INFORMACIJE
SASTOJCI
POSTUPAK
Korak 1: Priprema jetrice
Jetricu operite i uklonite tanku opnu. Narežite je na tanke šnite, zatim je posolite, pobiberite i uvaljajte u 2 kašike brašna.
Korak 2: Prženje jetrice
Zagrijte ulje u tavi, pa stavite jetricu i pržite je sa svih strana dok ne porumeni. Izvadite je i ostavite sa strane.
Korak 3: Karamelizovanje luka
U istoj tavi propržite sitno sjeckani crveni luk, grožđice i majčinu dušicu. Ovo radite na laganoj vatri da se luk polako karamelizuje, pa dodajte bijeli luk, so i biber po ukusu. Pržite još kratko da bijeli luk otpusti miris.
Korak 4: Dodavanje vina
Dodajte vino i promiješajte kako bi se svi ukusi sjedinili i podigli sa dna tave.
Korak 5: Završavanje umaka
Dodajte koricu limuna, paradajz pelat i balzamiko sirće. Ostavite kratko da krčka, tek toliko da se sastojci povežu i alkohol ispari.
Za još bogatiji ukus, možete dodati 50 ml prošeka, dalmatinskog desertnog vina. Ako nemate prošek, dobro će poslužiti i druga desertna vina poput Porta ili slatke Marsale. Ja sam koristila Calem Porto.Korak 6: Vraćanje jetrice u sos
Kada se sos zgusnuo, vratite jetricu u tavu i dinstajte sve zajedno 2 minuta da se okusi povežu. Dodajte kockicu maslaca da dobijete kremastiji umak i pospite sitno sjeckanim svježim peršunom.
Vaš ručak je spreman!Kratki video za pripremu ovog recepta možete pogledati ovdje.
Ako vam treba još ideja za brzi ručak nakon radnog dana, pogledajte članak
“9 brzih recepata za radne dane” !
PRIJEDLOG ZA SERVIRANJE
Poslužite uz palentu, pire krompir ili svježu salatu.
NAPOMENA
Džigericu nemojte prepeći kako bi ostala sočna i mekana.
Umjesto brašna u prvom koraku možete koristiti i gustin.