9 min čitanjaObjavljeno: 29 Januara, 2025

Radni dani su naporni, a kad se vratite kući, zadnje što želite je provesti sate u kuhinji. Gladni ste nakon dugog radnog dana, i jedino što želite je ukusan ručak koji će biti gotov za 30 minuta.

Zato sam pripremila listu od 9 brzih i jednostavnih recepata koji će vam pomoći da bez stresa pripremite ukusan obrok. Ovi brzi recepti su savršeni za radnu sedmicu – štede vrijeme i donose kvalitetne, domaće ukuse.

Preuzmite besplatnu e-knjigu sa detaljnim uputstvima, mjerama, savjetima i trikovima, te listom za kupovinu. Upišite svoju e-mail adresu i besplatna e-knjiga stiže direktno u vaš inbox! 😊 

Preuzmite besplatnu e-knjigu

Bilo da volite jednostavne gulaše, sočnu piletinu ili povrtne kombinacije, u ovoj listi ćete pronaći ideje za ručak za svaki dan radne sedmice. Sada, prijeđimo na recepte koji će vam olakšati svakodnevno kuhanje i planiranje obroka!

PASTA KARBONARA

20 min | špagete, slanina, parmezan, jaja

Tanjir špageta karbonara s hrskavom slaninom i naribanim sirom.

Zašto je volimo – jer se priprema brzo, a uživa polako.

Pasta karbonara je spremna za manje od 20 minuta, a njen kremasti sos osvaja sve generacije. Ko još ne voli hrskavu slaninu u kombinaciji sa parmezanom?

Priprema:

  1. Skuhajte špagete i ocijedite ih (ostavite malo vode od kuhanja sa strane).
  2. Na tavi propržite sjeckanu slaninu dok ne postane hrskava.
  3. U zdjeli umutite žumanca sa rendanim parmezanom ili drugim tvrdim sirom.
  4. U tavu sa slaninom dodajte bijeli luk i špagete.
  5. Sklonite s vatre i umiješajte smjesu od jaja i sira.
  6. Po potrebi dodajte kašiku-dvije vode od špageta kako bi sos bio kremast.

Savjet: Pazite da tavu sklonite s vatre prije nego što dodate jaja, kako se ne bi prekuvala. Po želji, dodajte mljeveni biber za još intenzivniji okus.

PILETINA U KREM SOSU OD GLJIVA

30 min | piletina, gljive, vrhnje za kuhanje

Komadi piletine i gljiva u kremastom umaku, posluženi uz pire krompir i ukrašeni grančicama ruzmarina.

Zašto je volimo – jer ju i djeca obožavaju!

Kombinacija sočne piletine i kremastog sosa od gljiva nudi bogat, ali nježan okus koji će se dopasti i najmlađima. Odlično se uklapa uz klasične priloge poput pirea, tjestenine ili riže. Brzi ručak za radne dane – spreman za 30 minuta.

Priprema:

  1. Pileće meso izrežite na kockice, posolite i pobiberite, pa pržite na tavi s malo ulja dok ne dobije zlatnu boju. Izvadite meso sa strane.
  2. Na istoj tavi propržite crveni luk, pa dodajte sjeckane gljive i dinstajte dok ne ispari višak tečnosti.
  3. Ulijte vrhnje za kuhanje i začinite po ukusu (so, biber, bijeli luk u prahu).
  4. Vratite piletinu u tavu i kuhajte kratko dok se sos ne zgusne.
  5. Poslužite s rižom, pire krompirom ili tjesteninom po izboru.

Savjet: Dodajte rendani parmezan i malo svježeg peršuna za domaći ukus.

BRZI GULAŠ SA MLJEVENIM MESOM I TJESTENINOM

30 min | mljeveno meso, tjestenina, paradajz sos

Jednostavan brzi gulaš sa mljevenim mesom i tjesteninom u tavi, posut sjeckanim peršunom.

Zašto ga volimo – jer nema prljavog suđa!

Brzi gulaš u jednom loncu štedi vrijeme i suđe, a donosi pravo bogatstvo okusa.

Priprema:

  1. U dubokoj tavi ili šerpi propržite crveni luk, mrkvu i mljeveno meso dok ne porumeni. Dodajte i bijeli luk.
  2. Dodajte paradajz sos, so, biber i crvenu papriku, pa dobro promiješajte i kuhajte poklopljeno 15-ak minuta.
  3. Ubacite tjesteninu koju volite direktno u šerpu i zalijte vodom.
  4. Poklopite i kuhajte na srednjoj vatri dok tjestenina ne omekša, povremeno miješajući.
  5. Po želji, pospite svježim peršunom ili rendanim sirom prije serviranja.

Savjet: Ako želite intenzivniji ukus, dodajte kašiku kisele pavlake ili malo čilija za blagu pikantnost.

ZAPEČENI BROKOLI SA PILEĆIM FILETIMA

30 min | pileći fileti, brokoli, sir, vrhnje za kuhanje

Sočni zapečeni brokoli sa piletinom, prekriven istopljenim sirom, lagano zapečen do zlatne boje.

Zašto ga volimo – jer je brzo, lako i zeleno (čitaj: zdravo)!

Ovaj recept pretvara brokoli u nešto što će zavoljeti čak i oni koji inače izbjegavaju povrće. Sočna piletina, kremasti sos i zlatna kora od sira čine dobar balans za sve koji žele jesti zdravije, a da ne žrtvuju ukus.

Priprema:

  1. Brokoli kratko prokuhajte u posoljenoj vodi, 3-4 minuta.
  2. Pileće filete posolite i pobiberite, pa ih pržite na tavi dok ne porumene.
  3. U tepsiju stavite brokoli (po potrebi začinite), preko njega rasporedite piletinu, a zatim prelijte vrhnjem za kuhanje.
  4. Pospite narendanim sirom po vrhu (npr. mozzarella ili gauda).
  5. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 200°C dok se sir ne otopi i ne dobije zlatnu koricu (15-ak minuta).

Savjet: Dodajte malo muškatnog oraščića u vrhnje za kuhanje kako biste pojačali aromu.

PILEĆA KRILCA SA MEDOM I BIJELIM LUKOM

20 min | pileća krilca, med, bijeli luk, soja sos

Hrskava pileća krilca glazirana slatko-pikantnim sosom od meda i bijelog luka.

Zašto ih volimo – jer su drugačija i neodoljiva!

Pileća krilca sa medom i bijelim lukom – brzo, jednostavno, a ipak malo drugačije od onoga što svakodnevno jedemo. Savršen izbor za večeru tokom radnih dana, kad želite nešto ukusno i posebno, a da ne provodite sate u kuhinji.

Priprema:

  1. Pileća krilca posolite i pobiberite, pa ih propržite na tavi dok ne dobiju zlatnu boju. Izvadite ih sa strane.
  2. Na istoj tavi kratko propržite sitno sjeckani bijeli luk dok ne pusti aromu.
  3. Pomiješajte med, soja sos i malo balzamiko sirćeta, pa dodajte u tavu i miješajte dok se ne zgusne.
  4. Vratite krilca u tavu, promiješajte i kuhajte još malo da se oblože glaziranim slojem.
  5. Poslužite uz rižu ili kuhano carsko povrće za kompletan obrok.

Savjet: Pospite susamom za dodatnu teksturu ili dodajte prstohvat čilija za blagu pikantnost.

ZAPEČENE TIKVICE PUNJENE MESOM I SIROM

35 min | tikvice, mljeveno meso, paradajz sos, sir

Dva čamčića od tikvica punjena mljevenim mesom i sirom, zapečena do zlatne korice i ukrašena svježim paradajzom.

Zašto ih volimo – jer su sočne, hranljive i pune okusa!

Još jedan brzi recept i najbolji način da obične tikvice pretvorite u bogat, zasitan obrok bogat vlaknima i proteinima. Samo nemojte pretjerati sa sirom – neka jelo ostane svježe i lagano!

Priprema:

  1. Tikvice prepolovite po dužini i izdubite sredinu kašikom kako biste dobili čamčiće. Posolite ih i ostavite da odstoje 10 minuta.
  2. Za to vrijeme, na tavi propržite mljeveno meso s crvenim i bijelim lukom dok ne porumeni. Dodajte paradajz sos i začinite po ukusu (so, biber, crvena paprika).
  3. Tikvice osušite papirnim ubrusom, napunite ih smjesom od mesa, pa pospite narendanim sirom.
  4. Pecite u rerni zagrijanoj na 200°C oko 20-25 minuta dok tikvice ne omekšaju, a sir ne dobije zlatnu koricu.

Savjet: Tikvice možete posuti i parmezanom za dodatnu aromu ili ih ukrasiti svježim bosiljkom prije posluživanja.

PILEĆI PILAV IZ RERNE

60 minuta | pileći bataci, riža, povrće

Tepsija s piletinom i žutom rižom posutom svježim peršunom, spremna za serviranje.

Zašto ga volimo – jer rerna radi sav posao umjesto nas!

Ne može jednostavnije, a dobijate zdrav i potpun obrok. Dok se ručak peče u rerni, vi imate vremena da obavite druge stvari ili se jednostavno opustite nakon napornog dana na poslu.

Priprema:

  1. Na dno tepsije rasporedite rižu. Preko dodajte nasjeckanu mrkvu, crveni i bijeli luk, ulijte maslinovo ulje i sok od limuna, pa ubacite kocku za supu i prelijte vodom.
  2.  Začinite po ukusu – so, biber, vegeta, crvena paprika, majčina dušica, kurkuma, lovor. Na sve to dodajte pileće batake sa karabatacima.
  3. Pecite poklopljeno 45 minuta na 200°C, a zatim otklopite i ostavite još kratko u rerni da se meso zapeče i porumeni.

Savjet: Za bogatiji okus koristite domaći pileći temeljac i dodajte malo maslaca za kremastiju teksturu.

TELEĆA JETRICA NA VENECIJANSKI NAČIN

30 min | teleća jetrica, vino, grožđice, balzamično sirće

Tanko rezana teleća džigerica propržena s lukom na venecijanski način, servirana na tanjiru uz palentu.

Zašto ih volimo – jer spajaju domaću kuhinju i nove, slojevite ukuse!

Mekane teleće jetrice, karamelizovani luk, grožđice i malo vina – sve to u ovom brzom receptu koji će vas prijatno iznenaditi svojim ukusom.

Priprema:

  1. Jetricu narežite na tanke šnite. Posolite i pobiberite po ukusu.
  2. Na tavi zagrijte maslinovo ulje i pržite jetricu sa obje strane, dok ne porumeni. Izvadite je sa strane.
  3. Na istoj tavi propržite crveni luk, grožđice i majčinu dušicu. Ovo radite na laganoj vatri da se luk polako karamelizuje, pa dodajte bijeli luk, so i biber.
  4. Zatim u tavu dodajte koricu limuna, paradajz sos, vino i balzamiko sirće. Ostavite kratko da krčka, tek toliko da se sastojci povežu i alkohol ispari.
  5. Vratite jetricu u tavu i dinstajte sve zajedno 2 minuta da se okusi povežu. Vaš ručak je spreman!

Savjet: Jetricu nemojte prepeći kako bi ostala sočna i mekana. Poslužite uz palentu, pire krompir ili svježu salatu.

PILEĆI PAPRIKAŠ

40 min | pileće meso, paprika, krompir

Pileći paprikaš s komadićima mesa u blago crvenom sosu, ukrašen svježim peršunom.

Zašto ga volimo – jer je domaće i podsjeća na djetinjstvo!

Pileći paprikaš je jedno od onih jela koje odmah podsjeća na porodične ručkove. Priprema se brzo i jednostavno, a sastojke uvijek imamo u kuhinji.

Priprema:

  1. Pileće meso (npr. batake ili karabatake) začinite solju, biberom, vegetom i crvenom mljevenom paprikom.
  2. Meso propržite u šerpi na ulju dok ne dobije zlatnu boju, zatim ga izvadite na tanjir.
  3. U istu šerpu dodajte crveni luk, propržite dok ne omekša, pa dodajte bijeli luk, sjeckanu papriku, mrkvu i krompir.
  4. Vratite meso, pa nalijte vodom i kuhajte dok krompir ne omekša.
    Za gušći paprikaš, izvadite malo kuhanog krompira, zgnječite viljuškom i vratite u šerpu.
  5. Pospite svježim peršunom i poslužite toplo.

Savjet: Krompir sitno nasjeckajte kako bi se brže skuhao. Po želji, umiješajte malo pavlake ili dodajte malo ljute paprike za blagu pikantnost.

 


 

Nadam se da će vam ovi brzi recepti olakšati planiranje obroka tokom radnih dana i dati inspiraciju za brze i ukusne ručkove nakon posla. Svaki od njih je osmišljen da vam uštedi vrijeme, a istovremeno pruži kvalitetan i uravnotežen obrok.

Ako vam se dopadaju ovi recepti i želite pripremiti neki od njih ili možda sve, navratite ponovo i preuzmite besplatnu e-knjigu koja sadrži:
✔ Detaljna uputstva korak po korak
✔ Precizne mjere za svih 9 recepata
✔ Listu za kupovinu
✔ Dodatni bonus recept
✔ Trikove za brže i lakše kuhanje.

Preuzimanjem moje e-knjige ne dobijate samo precizne recepte, već i jednostavan plan za cijelu radnu sedmicu, sa listom za kupovinu koja vam omogućava da sve potrebne sastojke nabavite odjednom, tako da ne morate brinuti da li vam nešto nedostaje.

Pratite me na društvenim mrežama i saznajte kada e-knjiga bude dostupna! 😊

Ako tražite posne recepte, mogao bi vam biti koristan članak “10 ideja za posna jela – jednostavni i ukusni recepti“.