KOLIČINA
4 osobe
NAČIN PRIPREME
Pečenje
TEŽINA PRIPREME
Jednostavno
CIJENA
Jeftino
Tražte brz i jednostavan recept za fokaču? Ovaj je baš takav - tijesto nadolazi samo pola sata, istresete ga pravo u tepsiju i pečete 20-ak minuta. Fokača bude jako mekana, vazdušasta i preukusna. Kod mene se uvijek pojede dok je vruća i rijetko ostane parče za kasnije.
OSNOVNE INFORMACIJE
SASTOJCI
POSTUPAK
Korak 1: Aktiviranje kvasca
U manjoj činiji pomiješajte kvasac, prstohvat šećera i brašna, pa dodajte malo od pripremljene tople vode. Promiješajte i ostavite da odstoji kratko dok se kvasac ne aktivira.
Korak 2: Miješenje tijesta
U većoj posudi pomiješajte brašno i so, dodajte nadošli kvasac, ostatak vode, mlijeko i maslinovo ulje. Sve sjedinite dok ne dobijete gusto, ljepljivo tijesto.
Možete vruću vodu razblažiti hladnim mlijekom ili zagrijati oboje zajedno da bude mlako, nikako vrelo – da ne ubije kvasac.
Tijesto treba biti dosta meko – nemojte dodati previše brašna. Upravo ta mekoća je ključ da ova brza fokača bude vazdušasta i mekana.Korak 3: Nadolaženje tijesta
Pripremljeno tijesto premažite slojem maslinovog ulja kako se ne bi isušilo dok nadolazi. Prekrijte providnom folijom, pa kuhijskom krpom i ostavite da nadolazi 30 minuta na toplom mjestu.
Važno je dobro ušuškati tijesto kako ne bi gubilo vlažnost.
Kada mi se žuri, često tijesto stavim u rernu na 50°C da brže naraste.Korak 4: Prebacivanje u tepsiju
Pripremite tepsiju – ja koristim tavu od livenog gvožđa (22 x 22 cm). Obložite ju papirom za pečenje i premažite maslinovim uljem.
Nadošlo tijesto za fokaču lagano istresite u tepsiju. Prelijte maslinovim uljem i vrhovima prstiju nježno rasporedite tijesto po tepsiji stvarajući mala udubljenja u koja će se smjestiti maslinovo ulje – kao na slici.
Pospite krupnom solju i ruzmarinom po ukusu, pa dodajte cherry paradajz (cijeli ili prepolovljen).
Korak 5: Pečenje fokače
Pecite fokaču u prethodno zagrijanoj rerni na 220°C, oko 20 minuta, dok lijepo ne porumeni.
Ostavite da se kratko prohladi – ako uspijete da izdržite da je ne probate odmah.
Pogledajte i kratki video recept u kome pripremam ovu brzu fokaču.
Možda će vas zanimati i recept za Naan lepinje, koje kad jednom probate, sigurna sam da ćete stalno praviti.
PRIJEDLOG ZA SERVIRANJE
Fokaču (focacciu) možete poslužiti umjesto klasičnog hljeba uz gotovo bilo koji obrok – savršeno ide uz supe, čorbe, variva ili salate.
Takođe je odlična kao dio meze: narežite omiljene suhomesnate proizvode, nekoliko vrsta sireva i malo paradajza – dobićete brz i ukusan obrok koji svi vole.
NAPOMENA
Tajna dobre fokače je u maslinovom ulju, nemojte se bojati da ćete pretjerati, slobondo ju obilno prelijte uljem.
Ako koristite suhi kvasac, možete ga ubaciti direktno u brašno i preskočiti prvi korak s aktiviranjem. Ja najčešće koristim suhi, ali ga ipak aktiviram – kako je objašnjeno u receptu. Međutim, tijesto najljepše nadođe kada koristim svježi (sirovi) kvasac.