KOLIČINA

4 osobe

NAČIN PRIPREME

Pečenje

TEŽINA PRIPREME

Jednostavno

CIJENA

Jeftino

Tražte brz i jednostavan recept za fokaču? Ovaj je baš takav - tijesto nadolazi samo pola sata, istresete ga pravo u tepsiju i pečete 20-ak minuta. Fokača bude jako mekana, vazdušasta i preukusna. Kod mene se uvijek pojede dok je vruća i rijetko ostane parče za kasnije.

OSNOVNE INFORMACIJE

  • Kalorije:
  • Masti:
  • Ugljeni hidrati:
  • Proteini:

  • 385 kcal
  • 15 g
  • 55 g
  • 10 g
  • Vrijeme pripreme:
  • Vrijeme kuhanja:
  • Ukupno vrijeme:

  • 40 min
  • 20 min
  • 1h

SASTOJCI

    • 300 g brašna (tip 500)
    • 7 g kvasca
    • prstohvat šećera
    • so po ukusu
    • 20 ml maslinovog ulja
    • 50 ml mlijeka
    • 200 ml tople vode
    • 30 ml maslinovog ulja za premazivanje
    • 5 cherry paradajza
    • ruzmarin i krupna so za posipanje

POSTUPAK

  • Korak 1: Aktiviranje kvasca

    U manjoj činiji pomiješajte kvasac, prstohvat šećera i brašna, pa dodajte malo od pripremljene tople vode. Promiješajte i ostavite da odstoji kratko dok se kvasac ne aktivira.

    Aktiviranje kvasca za fokaču
  • Korak 2: Miješenje tijesta

    U većoj posudi pomiješajte brašno i so, dodajte nadošli kvasac, ostatak vode, mlijeko i maslinovo ulje. Sve sjedinite dok ne dobijete gusto, ljepljivo tijesto.

    Možete vruću vodu razblažiti hladnim mlijekom ili zagrijati oboje zajedno da bude mlako, nikako vrelo – da ne ubije kvasac.
    Tijesto treba biti dosta meko – nemojte dodati previše brašna. Upravo ta mekoća je ključ da ova brza fokača bude vazdušasta i mekana.

    Tijesto za brzu fokaču
  • Korak 3: Nadolaženje tijesta

    Pripremljeno tijesto premažite slojem maslinovog ulja kako se ne bi isušilo dok nadolazi. Prekrijte providnom folijom, pa kuhijskom krpom i ostavite da nadolazi 30 minuta na toplom mjestu.

    Važno je dobro ušuškati tijesto kako ne bi gubilo vlažnost.
    Kada mi se žuri, često tijesto stavim u rernu na 50°C da brže naraste.

    Nadošlo tijesto za brzu fokaču - italijansku pogaču
  • Korak 4: Prebacivanje u tepsiju

    Pripremite tepsiju – ja koristim tavu od livenog gvožđa (22 x 22 cm). Obložite ju papirom za pečenje i premažite maslinovim uljem.

    Nadošlo tijesto za fokaču lagano istresite u tepsiju. Prelijte maslinovim uljem i vrhovima prstiju nježno rasporedite tijesto po tepsiji stvarajući mala udubljenja u koja će se smjestiti maslinovo ulje – kao na slici.

    Pospite krupnom solju i ruzmarinom po ukusu, pa dodajte cherry paradajz (cijeli ili prepolovljen).

    Fokača sa cherry paradajzom u tavi od livenog gvožđa
  • Korak 5: Pečenje fokače

    Pecite fokaču u prethodno zagrijanoj rerni na 220°C, oko 20 minuta, dok lijepo ne porumeni.

    Ostavite da se kratko prohladi – ako uspijete da izdržite da je ne probate odmah.

    Pečena fokača - Italijanska pogača
  • Pogledajte i kratki video recept u kome pripremam ovu brzu fokaču.

    Možda će vas zanimati i recept za Naan lepinje, koje kad jednom probate, sigurna sam da ćete stalno praviti.

PRIJEDLOG ZA SERVIRANJE

Fokaču (focacciu) možete poslužiti umjesto klasičnog hljeba uz gotovo bilo koji obrok – savršeno ide uz supe, čorbe, variva ili salate.

Takođe je odlična kao dio meze: narežite omiljene suhomesnate proizvode, nekoliko vrsta sireva i malo paradajza – dobićete brz i ukusan obrok koji svi vole.

NAPOMENA

Tajna dobre fokače je u maslinovom ulju, nemojte se bojati da ćete pretjerati, slobondo ju obilno prelijte uljem.

Ako koristite suhi kvasac, možete ga ubaciti direktno u brašno i preskočiti prvi korak s aktiviranjem. Ja najčešće koristim suhi, ali ga ipak aktiviram – kako je objašnjeno u receptu. Međutim, tijesto najljepše nadođe kada koristim svježi (sirovi) kvasac.

Podijelite recept: