KOLIČINA
2 osobe
NAČIN PRIPREME
Prženje
TEŽINA PRIPREME
Jednostavno
CIJENA
Jeftino
Carski drobljenac ili Kajzeršmarn (Kaiserschmarrn) je desert koji je nastao greškom. Kuharu austrijskog cara Franca Jozefa slučajno se raspala palačinka, ali caru se toliko svidjela da je postala njegov omiljeni desert! Carski drobljenac će i vama postati omiljeni kada jednom isprobate ovaj recept. Savršen izbor za doručak ili desert uz kafu!
OSNOVNE INFORMACIJE
SASTOJCI
POSTUPAK
Korak 1: Priprema smjese
Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke umutite u čvrst snijeg s prstohvatom soli i 1/2 kašike šećera.
U drugoj posudi žicom za mućenje izmiješajte žumanjke, mlijeko, brašno, prašak za pecivo, vanilin šećer i 1 kašiku kristal šećera dok ne dobijete glatku smjesu.
Korak 2:
Dodajte trećinu umućenih bjelanjaka u smjesu sa žumanjcima i pažljivo promiješajte kako biste sačuvali prozračnost. Zatim dodajte ovu smjesu u ostatak bjelanjaka i ponovo lagano izmiješajte.
Na srednje jakoj vatri zagrijte 20 g maslaca u tavi. Sipajte smjesu i poklopite. Palačinka treba da se zapeče s donje strane dok ne porumeni (oko 3 minute).
Korak 3:
Zatim pospite grožđice po površini, pa pomoću kuhače prerežite smjesu na četiri dijela. Svaki dio okrenite i pecite još 1-2 minute da se lagano zapeče i sa druge strane.
Korak 4:
Kada se malo zapeklo, počnite ga kidati viljuškom ili kašikom na nepravilne komade veličine zalogaja. Pospite ostatkom šećera (1/2 kašike) i dodajte ostatak maslaca (10 g).
Korak 5:
Nastavite miješati i prebacivati komade po tavi dok ne porumene sa svih strana i ne postanu hrskavi.
Uživajte!Kratki video recept za Carski drobljenac Kajzeršmarn možete pogledati ovdje.
PRIJEDLOG ZA SERVIRANJE
Izvadite carski drobljenac na tanjir, pospite šećerom u prahu i poslužite uz domaći pekmez po izboru ili čokoladni preliv. Moj izbor je domaći pekmez od jabuka i mandarina.
NAPOMENA
Ako volite intenzivniji okus, grožđice možete prethodno natopiti u rumu.
Bez obzira da li ga zovete Carski drobljenac, Kajzeršmarn ili Kaiserschmarrn, ovaj desert će vas osvojiti svojom hrskavom teksturom i unutrašnjošću mekom kao pamuk!
Ako vam treba još ideja za slatki doručak možete pogledati recept za Francuski tost sa cimetom i maslacem.