KOLIČINA

4 osobe

NAČIN PRIPREME

Pečenje

TEŽINA PRIPREME

Jednostavno

CIJENA

Srednje

Jeste li znali da za bogatu i ukusnu jesenju pitu ne trebate razvlačiti kore, niti sate provesti u kuhinji? Predstavljam vam galetu sa gljivama i rikotom – rustičnu pitu u kojoj se hrskava korica prhkog tijesta savršeno stapa sa sočnim i mirisnim punjenjem od tri vrste gljiva. Podijeliću sa vama 3 zlatna trika za savršeno prhko tijesto koje uspijeva svaki put, pa neka vas pravljenje tijesta više nikada ne plaši!

OSNOVNE INFORMACIJE

  • Kalorije:
  • Masti:
  • Ugljeni hidrati:
  • Proteini:

  • 460 kcal
  • 30 g
  • 38 g
  • 12 g
  • Vrijeme pripreme:
  • Vrijeme kuhanja:
  • Ukupno vrijeme:

  • 20 min
  • 35 min
  • 55 min

SASTOJCI

  • Za prhko tijesto:

    • 250 g brašna (najbolje kombinacija oštrog i mekog, u odnosu 1:1)
    • 150 g hladnog maslaca
    • 1 jaje (hladno)
    • 1 kašičica soli
  • Za punjenje:

    • 300 g gljiva (miks šampinjona, smeđih šampinjona i bukovača – što više vrsta, to bogatiji ukus)
    • 100 g praziluka
    • 130 g rikote (ili neki drugi krem sir)
    • 1/2 kašičice bijelog luka u prahu
    • Prstohvat kajenskog bibera (po želji)
    • So i biber (po ukusu)

POSTUPAK

  • Korak 1: Prhko tijesto

    U veću zdjelu stavite brašno i so. Dodajte hladni maslac isječen na kockice i mrvite ga sa brašnom dok ne dobijete teksturu krupnog pijeska. Ključno je da maslac ostane hladan i da tijesto ne mijeste, već samo mrvite rukama! Možete koristiti i multipraktik ili nož, da izbjegnete zagrijavanje rukama.

    Dodajte hladno jaje (lagano razmućeno viljuškom) i nježno ga sjedinite sa smjesom. Ponovo – tijesto nemojte mijesiti! Cilj nije razviti gluten, već da tijesto ostane prhko.

    Prhko tijesto, teksture nalik krupnom pijesku.
  • Korak 2: Hlađenje prhkog tijesta

    Umotajte tijesto u providnu foliju (da se ne osuši) i stavite ga u frižider na hlađenje minimalno 30 minuta.

    Lopta prhkog tijesta umotana u prozirnu foliju, spremna za hlađenje u frižideru.
  • Korak 3: Punjenje za galettu

    Dok se tijesto hladi, očistite i isjeckajte praziluk i gljive.

    Na malo ulja prodinstajte praziluk dok ne omekša. Dodajte gljive i dinstajte dok ne puste vodu i dok sva tečnost ne ispari. Želimo da punjenje bude što suvlje kako nam ne bi nakvasilo koru.

    Sklonite sa vatre, posolite, pobiberite, dodajte bijeli luk u prahu i kajenski biber (ako ga koristite). Ostavite sa strane da se ohladi.

    Dinstane gljive i praziluk (luk) u tiganju, spremni za punjenje galete.
  • Korak 4: Filovanje i sastavljanje galette

    Izvadite tijesto iz frižidera. Na lagano pobrašnjenoj površini razvaljajte ga u krug prečnika oko 30 cm. Praktičnija opcija bila bi da tijesto valjate na papiru za pečenje, pa da ga kasnije zajedno sa papirom samo prebacite na pleh.

    Rikotu ravnomjerno rasporedite po tijestu, ostavljajući prazan rub od 4-5 cm (ovaj rub ćemo preklopiti).

    Preko rikote rasporedite ohlađeno punjenje od gljiva i praziluka.

    Zatim, preklopite ivice tijesta preko punjenja, stvarajući rustični nabor.

    Sastavljanje galette sa gljivama i rikotom; razvaljano tijesto sa premazom od rikote i punjenjem.
  • Korak 5: Pečenje galette

    Rernu zagrijte na 200°C.

    Po želji, galettu možete premazati žumancem i posuti susamom ili parmezanom, ali nije neophodno.

    Pecite 30-35 minuta, ili dok korica ne postane zlatno-smeđa. Ako je potrebno, zadnjih 10 minuta pečenja sredinu pite prekrijte aluminijskom folijom, da se gljive ne prepeku.

    Kada je gotova, pustite da se malo ohladi prije sječenja, da se fil stabilizuje i da galeta zadrži svoju strukturu.

    Prijatno!

    Galetta sa gljivama premazana žumancem, spremna za pečenje u rerni.
  • Pogledajte i kratki video recept za ovu Rustičnu galetu sa gljivama i rikotom!

    Ako vam se svidio ovaj recept, morate probati i moje Slane palačinke punjene piletinom – u sosu od povrća, kao i Mrkvice od lisnatog tijesta punjene sirom.

PRIJEDLOG ZA SERVIRANJE

Ovu galettu sa gljivama i rikotom poslužite toplu, uz tanjir rukole začinjene maslinovim uljem i balzamičnim sirćetom.

NAPOMENA

Tri tajne za savršeno prhko tijesto:

  1. Maslac i jaje moraju biti hladni!
  2. Ne mijesite tijesto, samo ga nježno povežite.
  3. Obavezno hladite tijesto bar 30 minuta (može i preko noći) kako bi se maslac ponovo stegao.

Ako nemate rikotu, možete koristiti neki drugi kremasti sir, ali pazite da bude dobro ocijeđen.

Trik za tart: Ako pravite tart sa prhkim tijestom i koristite kalup, tijesto ne morate ni valjati – samo ga utisnite dnom čaše ili rukama!

Podijelite recept:

POVEZANI RECEPTI