KOLIČINA

6 osoba

NAČIN PRIPREME

Prženje

TEŽINA PRIPREME

Jednostavno

CIJENA

Srednje

Tražite ideju za brzu večeru koja će oduševiti i vas i vaše prijatelje? Zamislite samo: topla, hrskava tortilja iz koje se razvlači otopljeni sir, a unutra sočno punjenje od piletine i šarenih paprika... Zvuči neodoljivo, zar ne? Upravo to vam donosi moj recept za kesadilje sa piletinom!

OSNOVNE INFORMACIJE

  • Kalorije:
  • Masti:
  • Ugljeni hidrati:
  • Proteini:

  • 750 kcal
  • 40 g
  • 50 g
  • 45 g
  • Vrijeme pripreme:
  • Vrijeme kuhanja:
  • Ukupno vrijeme:

  • 30 min
  • 45 min
  • 1h 15min

SASTOJCI

    • 6 velikih tortilja (25 cm)
    • 700 g pilećeg bijelog mesa
    • 250 g sira Gauda (ili slično)
    • 150 g kukuruza (kuhanog ili iz konzerve)
    • 300 g paprike (zelena, crvena i ljuta po želji)
    • 1 glavica crvenog luka (130 g)
    • 50 ml soka od limuna i narandže
    • 50 g maslaca
    • 1 kašika bijelog luka u prahu
    • 1 kašika dimljene mljevene paprike
    • 1 kašika mljevenog korijandera
    • Ulje, so i biber
  • Za Gvakamole (Guacamole) sos:

    • 1 zreo avokado
    • sok od ½ limete
    • 1 čen bijelog luka
    • 1 kašika sjeckanog crvenog luka
    • 1 kašika sjeckanog paradajza
    • 1 kašika peršuna
    • so i biber po ukusu

POSTUPAK

  • Korak 1: Priprema piletine i povrća

    Na samom početku, pripremite sve sastojke kako bi vam kasnije bilo lakše. Piletinu i paprike isijecite na sitne kockice, a crveni luk što sitnije.

    U jednu veću posudu stavite sjeckane paprike, luk i kukuruz. Povrće posolite, pobiberite, prelijte sa malo ulja i sve dobro izmiješajte.

    U drugu posudu stavite isjeckane kockice mesa, pa ih bogato začinite. Dodajte so, biber, sok od limuna i narandže, korijander, dimljenu papriku, bijeli luk u prahu i malo ulja. Najbolje je da sve izmiješate čistim rukama – tako ćete biti sigurni da je svaka kockica savršeno obložena marinadom.

    Krupni plan sirovih kockica piletine koje se mariniraju u bijeloj činiji sa začinima.
  • Korak 2: Priprema punjenja za tortilje

    U dubokom i širokom tiganju zagrijte malo ulja na srednje jakoj vatri. Prvo ispržite mariniranu piletinu. Pržite je par minuta miješajući dok ne porumeni. Gotovu piletinu izvadite iz tiganja i ostavite sa strane.

    U isti tiganj, u kojem su ostali sokovi od piletine, dodajte pripremljeno povrće i komadić maslaca. Pecite povrće nekoliko minuta dok ne omekša.

    Kada je povrće gotovo, vratite piletinu u tiganj i sve zajedno promiješajte da se ukusi sjedine.

  • Korak 3: Gvakamole sos

    Guacamole sos se priprema jako jednostavno. Avokado izgnječite viljuškom. Ostatak sastojaka (crveni luk, bijeli luk, paradajz, peršun) što sitnije nasjeckajte. Sve pomiješajte sa avokadom, dodajte začine i sok od limete, pa dobro izmiješajte. I to je to, Gvakamole je spreman za posluživanje!

    Svježe pripremljen domaći gvakamole sos u bijeloj činiji, serviran uz ispečene kesadilje.
  • Korak 4: Slaganje i pečenje hrskavih kesadilja

    Zagrijte čist i suv tiganj na srednjoj vatri. Spustite tortilju i pustite da se blago zapeče sa jedne strane, a zatim je okrenite. Preko cijele površine tortilje narendajte sir, pa na jednu polovinu tortilje (preko sira) rasporedite pripremljeni nadjev od piletine i povrća.

    Pažljivo preklopite praznu polovinu tortilje preko nadjeva i blago pritisnite špatulom. Pecite kesadilju sa jedne strane dok ne postane zlatno-smeđa i hrskava, okrenite je i zapecite na isti način i sa druge strane.

    Gotovu kesadilju prebacite na dasku i isijecite na tri trougla. Postupak ponovite sa preostalim tortiljama.

    Tri trougla sočne kesadilje sa piletinom složene jedna na drugu na drvenoj dasci, sa sirom koji se topi.
  • Pogledajte i kratki video recept u kojem vam pokazujem kako da napravite ove Sočne kesadilje sa piletinom.

     

    Ako su vam se svidjele ove kesadilje, možda ćete voljeti i druge recepte sa piletinom, pogodne za svaku priliku:

PRIJEDLOG ZA SERVIRANJE

Tek ispečene, vruće kesadilje odmah isijecite na trouglove i poslužite uz veliku kašiku svježeg gvakamole sosa. Odlično se slažu i sa kiselom pavlakom ili salsom od paradajza.

NAPOMENA

Trik za sigurno okretanje: Ako vam punjenje ispada iz tortilje prilikom okretanja, poslužite se ovim trikom. Prekrijte tiganj velikim plitkim tanjirom ili daskom za sječenje, pa brzo i odlučno okrenite sve zajedno. Zatim kesadilju samo lagano spustite nazad u tiganj na drugu stranu. Tako fil garantovano neće ispadati!

Slobodno eksperimentišite sa sirevima! Umjesto Gaude, odličan izbor su i Čedar, Edamer ili bilo koji drugi sir koji se lijepo topi.

Kesadilje su najukusnije odmah dok su tople i hrskave. Ako vam preostane, možete ih čuvati u frižideru u zatvorenoj posudi do 2 dana. Najbolje ćete ih podgrijati u suvom tiganju na srednoj vatri.

Podijelite recept:

POVEZANI RECEPTI