KOLIČINA
6 osoba
NAČIN PRIPREME
Prženje
TEŽINA PRIPREME
Jednostavno
CIJENA
Srednje
Tražite ideju za brzu večeru koja će oduševiti i vas i vaše prijatelje? Zamislite samo: topla, hrskava tortilja iz koje se razvlači otopljeni sir, a unutra sočno punjenje od piletine i šarenih paprika... Zvuči neodoljivo, zar ne? Upravo to vam donosi moj recept za kesadilje sa piletinom!
OSNOVNE INFORMACIJE
SASTOJCI
POSTUPAK
Korak 1: Priprema piletine i povrća
Na samom početku, pripremite sve sastojke kako bi vam kasnije bilo lakše. Piletinu i paprike isijecite na sitne kockice, a crveni luk što sitnije.
U jednu veću posudu stavite sjeckane paprike, luk i kukuruz. Povrće posolite, pobiberite, prelijte sa malo ulja i sve dobro izmiješajte.
U drugu posudu stavite isjeckane kockice mesa, pa ih bogato začinite. Dodajte so, biber, sok od limuna i narandže, korijander, dimljenu papriku, bijeli luk u prahu i malo ulja. Najbolje je da sve izmiješate čistim rukama – tako ćete biti sigurni da je svaka kockica savršeno obložena marinadom.
Korak 2: Priprema punjenja za tortilje
U dubokom i širokom tiganju zagrijte malo ulja na srednje jakoj vatri. Prvo ispržite mariniranu piletinu. Pržite je par minuta miješajući dok ne porumeni. Gotovu piletinu izvadite iz tiganja i ostavite sa strane.
U isti tiganj, u kojem su ostali sokovi od piletine, dodajte pripremljeno povrće i komadić maslaca. Pecite povrće nekoliko minuta dok ne omekša.
Kada je povrće gotovo, vratite piletinu u tiganj i sve zajedno promiješajte da se ukusi sjedine.
Korak 3: Gvakamole sos
Guacamole sos se priprema jako jednostavno. Avokado izgnječite viljuškom. Ostatak sastojaka (crveni luk, bijeli luk, paradajz, peršun) što sitnije nasjeckajte. Sve pomiješajte sa avokadom, dodajte začine i sok od limete, pa dobro izmiješajte. I to je to, Gvakamole je spreman za posluživanje!
Korak 4: Slaganje i pečenje hrskavih kesadilja
Zagrijte čist i suv tiganj na srednjoj vatri. Spustite tortilju i pustite da se blago zapeče sa jedne strane, a zatim je okrenite. Preko cijele površine tortilje narendajte sir, pa na jednu polovinu tortilje (preko sira) rasporedite pripremljeni nadjev od piletine i povrća.
Pažljivo preklopite praznu polovinu tortilje preko nadjeva i blago pritisnite špatulom. Pecite kesadilju sa jedne strane dok ne postane zlatno-smeđa i hrskava, okrenite je i zapecite na isti način i sa druge strane.
Gotovu kesadilju prebacite na dasku i isijecite na tri trougla. Postupak ponovite sa preostalim tortiljama.
Pogledajte i kratki video recept u kojem vam pokazujem kako da napravite ove Sočne kesadilje sa piletinom.
Ako su vam se svidjele ove kesadilje, možda ćete voljeti i druge recepte sa piletinom, pogodne za svaku priliku:
PRIJEDLOG ZA SERVIRANJE
Tek ispečene, vruće kesadilje odmah isijecite na trouglove i poslužite uz veliku kašiku svježeg gvakamole sosa. Odlično se slažu i sa kiselom pavlakom ili salsom od paradajza.
NAPOMENA
Trik za sigurno okretanje: Ako vam punjenje ispada iz tortilje prilikom okretanja, poslužite se ovim trikom. Prekrijte tiganj velikim plitkim tanjirom ili daskom za sječenje, pa brzo i odlučno okrenite sve zajedno. Zatim kesadilju samo lagano spustite nazad u tiganj na drugu stranu. Tako fil garantovano neće ispadati!
Slobodno eksperimentišite sa sirevima! Umjesto Gaude, odličan izbor su i Čedar, Edamer ili bilo koji drugi sir koji se lijepo topi.
Kesadilje su najukusnije odmah dok su tople i hrskave. Ako vam preostane, možete ih čuvati u frižideru u zatvorenoj posudi do 2 dana. Najbolje ćete ih podgrijati u suvom tiganju na srednoj vatri.