KOLIČINA

12 osoba

NAČIN PRIPREME

Pečenje

TEŽINA PRIPREME

Jednostavno

CIJENA

Srednje

Tikvice u kolaču? Možda zvuči neobično, ali vjerujte mi – kombinacija je fantastična! Pred vama je recept za jedan sočan kolač sa tikvicama, limunom i pistacijama, idealan kada želite nešto slatko, a opet lagano i osvježavajuće.

OSNOVNE INFORMACIJE

  • Kalorije:
  • Masti:
  • Ugljeni hidrati:
  • Proteini:

  • 445 kcal
  • 24 g
  • 51 g
  • 9 g
  • Vrijeme pripreme:
  • Vrijeme kuhanja:
  • Ukupno vrijeme:

  • 20 min
  • 40 min
  • 1h

SASTOJCI

    • 200 g pistacija
    • 180 g šećera
    • 200 g maslaca (sobne temperature)
    • 280 g glatkog brašna
    • 1 kašičica praška za pecivo
    • 1 kašičica sode bikarbone
    • 3 velika jaja
    • 140 g grčkog jogurta
    • Korica i sok od 2 limuna
    • 150 g krupno narendane tikvice
  • Za glazuru:

    • 150 g šećera u prahu
    • Sok od 1 limuna

POSTUPAK

  • Korak 1: Priprema suvih sastojaka i tikvica

    Tikvicu krupno narendajte i ostavite sa strane na desetak minuta da pusti vodu.

    U blenderu ili sjeckalici zajedno sameljite pistacije i kristal šećer dok ne dobijete finu, praškastu smjesu.

  • Korak 2: Miksanje smjese za kolač

    U veću posudu za miksanje prebacite smjesu pistacija i šećera. Dodajte omekšali maslac, brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, jaja, grčki jogurt, te koricu i sok od dva limuna. Sve dobro izmiksajte mikserom dok se sastojci ne sjedine u glatku, gustu smjesu.

    Rukama dobro ocijedite narendanu tikvicu od viška tečnosti. Ocijeđenu tikvicu dodajte u smjesu i lagano je umiješajte špatulom.

  • Korak 3: Pečenje kolača

    Zagrijte rernu na 180°C i obložite kalup (dimenzija oko 20×30 cm) papirom za pečenje.

    Gotovu smjesu ravnomjerno rasporedite u pripremljeni kalup i pecite u rerni 35-40 minuta, ili dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suva.

    Pečen kolač ostavite da se potpuno ohladi u kalupu.

     

  • Korak 4: Priprema glazure i dekorisanje

    Dok se kolač hladi, pripremite glazuru.

    U manju posudu stavite šećer u prahu i postepeno mu dodajte sok od preostalog limuna, miješajući dok ne dobijete glatku glazuru srednje gustine.

    Potpuno ohlađen kolač prelijte glazurom, po želji pospite sjeckanim pistacijama i sa malo svježe limunove korice. Ostavite da se glazura stegne prije sječenja.

  • Ako ste ljubitelj citrusa u kolačima, možda će vam se svidjeti recept za Kuglof sa suhim voćem i citrusima.

PRIJEDLOG ZA SERVIRANJE

Kolač od tikvica, limuna i pistacija režite na kocke i poslužite uz kašiku grčkog jogurta.

NAPOMENA

Najvažnije za uspjeh ovog kolača je da dobro ocijedite tikvice. Nakon što odstoje, stisnite ih rukama da izađe sav višak vode. Tako kolač neće biti gnjecav, već savršeno sočan.

Kolač čuvajte u zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi do 3 dana. U frižideru će ostati svjež i duže.

Podijelite recept:

POVEZANI RECEPTI