KOLIČINA

3 osobe

NAČIN PRIPREME

Prženje

TEŽINA PRIPREME

Jednostavno

CIJENA

Srednje

Ako postoji savršena salata sa grilovanim povrćem koja spaja jednostavnost i bogatstvo ukusa, onda je to ova mediteranska kombinacija grilovanih tikvica, crvenih paprika i mozzarelle. Poslužite je kao predjelo, prilog uz ručak ili dodatak uz roštilj – sve zavisi od prilike.

OSNOVNE INFORMACIJE

  • Kalorije:
  • Masti:
  • Ugljeni hidrati:
  • Proteini:

  • 255 kcal
  • 21 g
  • 9 g
  • 8 g
  • Vrijeme pripreme:
  • Vrijeme kuhanja:
  • Ukupno vrijeme:

  • 15 min
  • 10 min
  • 25 min

SASTOJCI

    • 1 tikvica
    • 3 crvene paprike
    • 1 kašika maslinovog ulja
    • 150 g mozzarelle
    • so i biber
  • Za preliv :

    • 1/2 manjeg ljubičastog luka
    • 1/2 čili papričice, sitno sjeckane
    • 1 čen bijelog luka, zgnječen
    • Sok od 1/2 limuna i naribana korica
    • 2 kašike kapara
    • 3 kašike maslinovog ulja

POSTUPAK

  • Korak 1: Grilovanje povrća

    Tikvicu operite i isijecite na kolutove ili uzdužne trake debljine oko pola centimetra. Paprike očistite od sjemenki i isijecite na šire trake.

    Povrće posolite, pobiberite i lagano pouljite. Zagrijte gril tavu na srednje jakoj vatri, pa pecite povrće po nekoliko minuta sa svake strane, dok ne omekša i ne dobije zlatne grill šare.

    Grilovane tikvice i paprike prebacite na tanjir i ostavite da se prohlade.

    Grilovane tikvice i crvene paprike sa grill šarama u crnoj grill tavi.
  • Korak 2: Priprema preliva

    Dok se povrće hladi, pripremite preliv. U manjoj posudi ili tegli pomiješajte sitno sjeckani ljubičasti luk, čili papričicu, zgnječeni bijeli luk, sok i narendanu koricu pola limuna, kapare i maslinovo ulje. Sve dobro promiješajte ili, ako koristite teglu, zatvorite ju i dobro protresite.

    Preliv za mediteransku salatu napravljen od maslinovog ulja, kapara i ljubičastog luka u staklenoj zdjeli.
  • Korak 3: Slaganje mediteranske salate

    Na veći tanjir ili u posudu za serviranje rasporedite ohlađeno grilovano povrće. Mozzarellu prstima iskidajte na manje komade i ravnomjerno rasporedite preko povrća.

    Salatu prelijte pripremljenim prelivom.

    Mediteranska salata sa grilovanim tikvicama, paprikom i mozzarellom, servirana na velikom bijelom tanjuru.
  • Pogledajte i kratki video recept za ovu Mediteransku salatu sa grilovanim tikvicama i crvenim paprikama.

PRIJEDLOG ZA SERVIRANJE

Za kompletan mediteranski doživljaj, ovu salatu poslužite uz prepečene kriške kruha natrljane bijelim lukom ili uz toplu, domaću fokaču.

NAPOMENA

Ostavite salatu da odstoji bar 10 minuta na sobnoj temperaturi prije posluživanja, kako bi povrće upilo arome i da se svi okusi povežu.

Podijelite recept:

POVEZANI RECEPTI