KOLIČINA
3 osobe
NAČIN PRIPREME
Prženje
TEŽINA PRIPREME
Jednostavno
CIJENA
Srednje
Ako postoji savršena salata sa grilovanim povrćem koja spaja jednostavnost i bogatstvo ukusa, onda je to ova mediteranska kombinacija grilovanih tikvica, crvenih paprika i mozzarelle. Poslužite je kao predjelo, prilog uz ručak ili dodatak uz roštilj – sve zavisi od prilike.
OSNOVNE INFORMACIJE
SASTOJCI
POSTUPAK
Korak 1: Grilovanje povrća
Tikvicu operite i isijecite na kolutove ili uzdužne trake debljine oko pola centimetra. Paprike očistite od sjemenki i isijecite na šire trake.
Povrće posolite, pobiberite i lagano pouljite. Zagrijte gril tavu na srednje jakoj vatri, pa pecite povrće po nekoliko minuta sa svake strane, dok ne omekša i ne dobije zlatne grill šare.
Grilovane tikvice i paprike prebacite na tanjir i ostavite da se prohlade.
Korak 2: Priprema preliva
Dok se povrće hladi, pripremite preliv. U manjoj posudi ili tegli pomiješajte sitno sjeckani ljubičasti luk, čili papričicu, zgnječeni bijeli luk, sok i narendanu koricu pola limuna, kapare i maslinovo ulje. Sve dobro promiješajte ili, ako koristite teglu, zatvorite ju i dobro protresite.
Korak 3: Slaganje mediteranske salate
Na veći tanjir ili u posudu za serviranje rasporedite ohlađeno grilovano povrće. Mozzarellu prstima iskidajte na manje komade i ravnomjerno rasporedite preko povrća.
Salatu prelijte pripremljenim prelivom.
Pogledajte i kratki video recept za ovu Mediteransku salatu sa grilovanim tikvicama i crvenim paprikama.
PRIJEDLOG ZA SERVIRANJE
Za kompletan mediteranski doživljaj, ovu salatu poslužite uz prepečene kriške kruha natrljane bijelim lukom ili uz toplu, domaću fokaču.
NAPOMENA
Ostavite salatu da odstoji bar 10 minuta na sobnoj temperaturi prije posluživanja, kako bi povrće upilo arome i da se svi okusi povežu.