KOLIČINA
3 osobe
NAČIN PRIPREME
Pečenje
TEŽINA PRIPREME
Srednje zahtjevno
CIJENA
Srednje
Da li ste znali da kiseli kupus može učiniti pečeno pile sočnijim? Dok se peče, kupus ispušta vlagu koja čuva sočnost mesa, a istovremeno upija sve sokove i ukuse od pileta. Bez okretanja pileta – rerna radi sav posao. Za manje od sat vremena imate zdrav i ukusan ručak na stolu.
OSNOVNE INFORMACIJE
SASTOJCI
POSTUPAK
Korak 1: Priprema leptir pileta
Prvo pripremite pile za pečenje. Operite ga i dobro osušite papirnim ubrusima. Zatim prerežite pile duž leđa i uklonite središnju kost – ovako pripremljeno pile naziva se leptir pile. Stavite pile na dasku s kožom okrenutom prema gore i pritisnite ga rukama da bude ravno. Trebali biste čuti lagano pucketanje kostiju.
Začinite meso sa svih strana solju, biberom i mješavinom mljevene paprike, suvog začina i majčine dušice. Okrenite pile i začinite i unutrašnju stranu, pa sve začine dobro umasirajte u meso.
Maslac blago otopite, tek toliko da se može nanositi četkicom, pa premažite kožicu pileta. Po želji možete koristiti i mast.
Korak 2: Priprema kiselog kupusa i slanine
Ako je kiseli kupus previše slan, možete ga oprati. Pranjem se smanjuju probiotska svojstva kupusa, ali u ovom slučaju ona će svakako nestati tokom pečenja zbog visoke temperature (kiseli kupus je idalje izuzetno zdrav i bogat vitaminom C i vlaknima). Nakon pranja, malo iscijedite kupus i isjecite ga na trakice.
Slaninu isjeckajte na sitne kockice ili trakice, prema vašem ukusu.
Korak 3: Slaganje i pečenje
Podmažite pleh uljem ili mašću. Na dno rasporedite kiseli kupus, preko njega pospite slaninu, a na vrh stavite pripremljeno pile s kožicom okrenutom prema gore. Pecite u rerni zagrijanoj na 200°C oko 55 minuta.
Kada je pile pečeno, ostavite ga da odstoji 10-ak minuta. Zatim ga isijecite i poslužite. Prijatno!
Kratki video recept možete pogledati ovdje.
PRIJEDLOG ZA SERVIRANJE
Isječeno pile poslužite na tanjiru uz sloj kiselog kupusa i slanine kao prilog. Po želji, jelo možete upotpuniti kašikom kisele pavlake i kriškama domaćeg hljeba.
NAPOMENA
Ako tokom pečenja primijetite da je tečnost iz kupusa isparila, dolijte malo vode (oko 50-100 ml) da jelo ne ostane suvo.
Pile nije potrebno okretati tokom pečenja.
10 minuta prije kraja pečenja povećajte temperaturu i uključite ventilator da se kožica lijepo zapeče i postane hrskava.