KOLIČINA
4 osobe
NAČIN PRIPREME
Pečenje
TEŽINA PRIPREME
Srednje zahtjevno
CIJENA
Srednje
Ovo je recept koji će vas spasiti kada vam treba praktičan, ukusan i hranljiv ručak - piletina i tikvice u kremastom sosu sa 4 vrste sira. Možete poslužiti uz rižu, kus-kus ili samo salatu, ukoliko pazite na unos ugljenih hidrata. Pogledajte cijeli recept u nastavku!
OSNOVNE INFORMACIJE
SASTOJCI
POSTUPAK
Korak 1: Priprema piletine i povrća
Tikvicu narežite na polumjesece debljine oko 1 cm. Stavite je na papirni ubrus, posolite i ostavite sa strane da otpusti višak vode dok vi pripremate ostale sastojke.
Piletinu operite i narežite na kockice veličine zalogaja.
Praziluk presijecite na pola po dužini, pa zatim isjeckajte.
Korak 2: Prženje piletine i dinstanje povrća
Zagrijte malo ulja u većoj tavi. Dodajte narezanu piletinu, posolite je, pobiberite i dinstajte na srednje jakoj vatri dok se lagano ne zapeče i porumeni. Zatim dodajte praziluk i dinstajte ga 2-3 minuta, samo dok ne omekša. Na kraju dodajte i tikvice, pa sve zajedno pržite još 2-3 minuta.
Korak 3: Priprema sosa od 4 vrste sira
U posebnoj posudi pomiješajte vrhnje za kuhanje, vodu i sadržaj kesice Maggi piletina sa 4 vrste sira. Sve dobro izmiješajte dok se smjesa potpuno ne sjedini i dok ne nestanu sve grudvice.
Korak 4: Sjedinjavanje sastojaka i priprema za pečenje
Prebacite pripremljenu piletinu sa povrćem u vatrostalnu posudu ili pleh i ravnomjerno rasporedite. Potom, sve prelijte pripremljenim kremastim sosom od sira.
Korak 5: Pečenje jela
Jelo pecite u rerni zagrijanoj na 200°C, 30 minuta, ili dok jelo ne porumeni i sos se ne zgusne.
Vrijeme pečenja može varirati ovisno o jačini vaše rerne. Vaš kremasti ručak je spreman – prijatno!
Pogledajte i kratki video recept za Piletinu sa tikvicama u sosu od 4 vrste sira!
Možda će vam se svidjeti i drugi recepti sa tikvicama:
PRIJEDLOG ZA SERVIRANJE
Idealno se slaže uz:
- Kuhanu rižu ili kus-kus koji će upiti sav kremasti sos.
- Pire krompir ili bareni krompir za klasičan, zasitan obrok.
- Ako pazite na unos ugljenih hidrata, jelo poslužite samo sa velikom porcijom zelene salate.
NAPOMENA
Piletina se brzo peče, pa je važno da je ne prepržite previše u tavi prije pečenja u rerni, kako bi ostala sočna.
Ukoliko nemate Maggi piletinu sa 4 vrste sira, sos možete napraviti kombinacijom 200 ml vrhnja za kuhanje, 100 ml mlijeka (ili vode), 50-100 g rendanog sira (cheddar, gauda, ementaler), malo bijelog luka u prahu, soli i bibera.
Ovaj recept je odličan za “čišćenje” frižidera. Slobodno dodajte narezanu papriku, brokulu, grašak ili kukuruz uz tikvice.