KOLIČINA

4 osobe

NAČIN PRIPREME

Pečenje

TEŽINA PRIPREME

Srednje zahtjevno

CIJENA

Srednje

Ovo je recept koji će vas spasiti kada vam treba praktičan, ukusan i hranljiv ručak - piletina i tikvice u kremastom sosu sa 4 vrste sira. Možete poslužiti uz rižu, kus-kus ili samo salatu, ukoliko pazite na unos ugljenih hidrata. Pogledajte cijeli recept u nastavku!

OSNOVNE INFORMACIJE

  • Kalorije:
  • Masti:
  • Ugljeni hidrati:
  • Proteini:

  • 550 kcal
  • 35 g
  • 15 g
  • 45 g
  • Vrijeme pripreme:
  • Vrijeme kuhanja:
  • Ukupno vrijeme:

  • 15 min
  • 30 min
  • 45 min

SASTOJCI

    • 1 srednja tikvica (oko 300 g)
    • 1 praziluk (100–150 g)
    • 500 g pilećih prsa
    • 200 ml vrhnja za kuhanje
    • 100 ml vode
    • 1 kesica Maggi piletina sa 4 vrste sira
    • Ulje
    • So i biber po ukusu

POSTUPAK

  • Korak 1: Priprema piletine i povrća

    Tikvicu narežite na polumjesece debljine oko 1 cm. Stavite je na papirni ubrus, posolite i ostavite sa strane da otpusti višak vode dok vi pripremate ostale sastojke.

    Piletinu operite i narežite na kockice veličine zalogaja.

    Praziluk presijecite na pola po dužini, pa zatim isjeckajte.

    Piletina sa tikvicama - sastojci
  • Korak 2: Prženje piletine i dinstanje povrća

    Zagrijte malo ulja u većoj tavi. Dodajte narezanu piletinu, posolite je, pobiberite i dinstajte na srednje jakoj vatri dok se lagano ne zapeče i porumeni. Zatim dodajte praziluk i dinstajte ga 2-3 minuta, samo dok ne omekša. Na kraju dodajte i tikvice, pa sve zajedno pržite još 2-3 minuta.

    Piletina sa tikvicama
  • Korak 3: Priprema sosa od 4 vrste sira

    U posebnoj posudi pomiješajte vrhnje za kuhanje, vodu i sadržaj kesice Maggi piletina sa 4 vrste sira. Sve dobro izmiješajte dok se smjesa potpuno ne sjedini i dok ne nestanu sve grudvice.

    Sos od 4 vrste sira
  • Korak 4: Sjedinjavanje sastojaka i priprema za pečenje

    Prebacite pripremljenu piletinu sa povrćem u vatrostalnu posudu ili pleh i ravnomjerno rasporedite. Potom, sve prelijte pripremljenim kremastim sosom od sira.

    Piletina sa tikvicama iz rerne
  • Korak 5: Pečenje jela

    Jelo pecite u rerni zagrijanoj na 200°C, 30 minuta, ili dok jelo ne porumeni i sos se ne zgusne.

    Vrijeme pečenja može varirati ovisno o jačini vaše rerne. Vaš kremasti ručak je spreman – prijatno!

    Piletina sa tikvicama u kremastom sosu od 4 vrste sira
  • Pogledajte i kratki video recept za Piletinu sa tikvicama u sosu od 4 vrste sira!

    Možda će vam se svidjeti i drugi recepti sa tikvicama:

PRIJEDLOG ZA SERVIRANJE

Idealno se slaže uz:

  1. Kuhanu rižu ili kus-kus koji će upiti sav kremasti sos.
  2. Pire krompir ili bareni krompir za klasičan, zasitan obrok.
  3. Ako pazite na unos ugljenih hidrata, jelo poslužite samo sa velikom porcijom zelene salate.

NAPOMENA

Piletina se brzo peče, pa je važno da je ne prepržite previše u tavi prije pečenja u rerni, kako bi ostala sočna.

Ukoliko nemate Maggi piletinu sa 4 vrste sira, sos možete napraviti kombinacijom 200 ml vrhnja za kuhanje, 100 ml mlijeka (ili vode), 50-100 g rendanog sira (cheddar, gauda, ementaler), malo bijelog luka u prahu, soli i bibera.

Ovaj recept je odličan za “čišćenje” frižidera. Slobodno dodajte narezanu papriku, brokulu, grašak ili kukuruz uz tikvice.

Podijelite recept:

POVEZANI RECEPTI