KOLIČINA

3 osobe

NAČIN PRIPREME

Prženje

TEŽINA PRIPREME

Srednje zahtjevno

CIJENA

Srednje

Ako tražite ideju za nedjeljni ručak ili želite impresionirati goste, svinjski file u sosu od gljiva i kestena je pravi izbor! Ovo jelo je mnogo više od običnog mesa u sosu – kremasta tekstura, zemljani ukus šampinjona i neočekivana blaga slatkoća kestena garantuju pravi gurmanski užitak.

OSNOVNE INFORMACIJE

  • Kalorije:
  • Masti:
  • Ugljeni hidrati:
  • Proteini:

  • 600 kcal
  • 45 g
  • 10 g
  • 40 g
  • Vrijeme pripreme:
  • Vrijeme kuhanja:
  • Ukupno vrijeme:

  • 30 min
  • 30 min
  • 1h

SASTOJCI

  • Za file:

    • 500 g svinjskog filea (svinjski biftek)
    • 1 kašika brašna
    • 30 g maslaca
    • 1/2 kašičice majčine dušice
    • 2 čena bijelog luka (cijelih, zgnječenih)
    • So i biber
    • Ulje
  • Za umak:

    • 1 manja glavica crvenog luka
    • 2 čena bijelog luka
    • 200 g gljiva (šampinjoni)
    • 100 g pečenog kestena
    • 1 kašika alkohola (bijelo vino ili viski)
    • 200 ml temeljca (ili 1 kocka za supu + 200 ml tople vode)
    • 100 ml vrhnja za kuvanje

POSTUPAK

  • Korak 1: Basting (prelivanje) tehnika

    Svinjski file isijecite na medaljone debljine oko 3 cm. Posolite i pobiberite pola sata ranije i ostavite u frižider – to pomaže mesu da zadrži sokove.

    Nakon pola sata, medaljone uvaljajte u brašno, otresajući višak. Zagrijte ulje u tavi. Pecite medaljone 2-3 minute sa jedne strane dok ne dobiju zlatnu, hrskavu koricu.

    Smanjite vatru, dodajte maslac, cijele zgnječene čenove bijelog luka i majčinu dušicu. Nagnite tavu i tom aromatičnom masnoćom neprestano prelivajte meso još 2-3 minute. Ova tehnika se zove “basting tehnika” ili “tehnika prelivanja” – time se meso aromatizuje i ostaje nevjerovatno sočno.

    Izvadite meso na tanjir i ostavite da odmori najmanje 10 minuta – ovo je najvažniji korak za sočan file! Ako se odmah siječe, svi sokovi će iscuriti!

    Tri sočna medaljona svinjskog filea, savršeno pečena basting tehnikom, sa hrskavom koricom i majčinom dušicom, spremni za odmaranje.
  • Korak 2: Dinstanje luka, gljiva i kestena

    Na aromatičnoj masnoći koja je ostala od pečenja mesa (ona je ključna za ukus!), dodajte sjeckani crveni luk i dinstajte dok ne postane staklast.

    Dodajte sjeckan bijeli luk i pržite ga kratko, tek toliko da se oslobodi aroma. Odmah ulijte alkohol (vino ili viski) i dinstajte dok ne ispari – tako će se “deglazirati” dno tave i dobićete još bogatiji ukus.

    Zatim dodajte gljive isječene na listiće i dinstajte dok sva tečnost koju otpuste potpuno ne ispari. Sada je vrijeme da dodate i sjeckani pečeni kesten. Pržite ga zajedno sa gljivama samo 2-3 minute da se zagrije i pusti svoju punu aromu.

    Sjeckane pržene gljive (šampinjoni) i pečeni kesten u tiganju, spremni za zalijevanje temeljcem za sos.
  • Korak 3: Pravljenje kremastog sosa

    U dinstane gljive i kesten ulijte temeljac i vrhnje za kuhanje. Ovo je dio kada sos postaje neodoljivo kremast!

    Ukoliko želite još gušći sos, pomiješajte pola kašike gustina sa malo vode i ulijte zajedno sa temeljcem.

    Sve dobro promiješajte i pustite da sos kuva lagano 3-5 minuta, dok se ne zgusne do željene teksture. Obavezno probajte i po ukusu dodajte so i biber.

    Kremasti sos od gljiva, kestena i vrhnja za kuvanje u tiganju. Idealan prilog za svinjski file.
  • Korak 4: Serviranje

    Dok se sos kuva, pripremite prilog po želji – ja sam se ovaj put odlučila za taljatele sa špinatom!

    Na tanjir prvo stavite prilog, prelijte ga izdašnom količinom pripremljenog sosa, a na vrh položite tri pečena medaljona. Poslužite odmah i uživajte dok je toplo! Prijatno!

    Svinjski file u kremastom sosu od gljiva i kestena, serviran na tanjiru preko taljatela. File je sočan sa zlatnom koricom.
  • Pogledajte i kratki video recept za Svinjski file u kremastom sosu od gljiva i kestena na mom YouTube kanalu.

    Ako vam se svidio ovaj recept, pogledajte i recept za Pečeno pile sa kiselim kupusom!

    A ukoliko vam je ostalo gljiva, obavezno probajte Galettu sa gljivama i rikotom!

PRIJEDLOG ZA SERVIRANJE

Ovaj bogati svinjski file u kremastom sosu poslužite uz prilog koji će upiti sav taj predivni sos. Savršen je uz pire krompir, tjestenine (široke rezance), ili uz sezonsku salatu za lakši ručak.

NAPOMENA

Za najsočniji file koristite kuharski termometar – idealna unutrašnja temperatura je 63–65 °C.

Za još intenzivniji ukus sosa, možete koristiti bujon od gljiva.

Navedene nutritivne vrijednosti u receptu odnose se isključivo na meso i sos, i ne uključuju priloge.

Podijelite recept:

POVEZANI RECEPTI