KOLIČINA

8 osoba

NAČIN PRIPREME

Pečenje

TEŽINA PRIPREME

Srednje zahtjevno

CIJENA

Jeftino

Da li postoji nešto što više miriše na jesen od pite sa jabukama? Predstavljam vam recept za savršeni tart od jabuka, pravu starinsku pitu sa prhkim, mrvičastim tijestom i sočnim filom od karamelizovanih jabuka. Pogledajte recept!

OSNOVNE INFORMACIJE

  • Kalorije:
  • Masti:
  • Ugljeni hidrati:
  • Proteini:

  • 430 kcal
  • 20 g
  • 60 g
  • 4 g
  • Vrijeme pripreme:
  • Vrijeme kuhanja:
  • Ukupno vrijeme:

  • 30 min
  • 30 min
  • 1h

SASTOJCI

  • Za prhko tijesto (kalup prečnika 22-24 cm):

    • 260g brašna (najbolje pola oštrog, pola glatkog)
    • 150g hladnog maslaca
    • 80g šećera
    • 1 jaje
    • 1 kašičica praška za pecivo
    • prstohvat soli
  • Za fil od jabuka:

    • 700 g jabuka (5 komada)
    • 100 g šećera
    • 30 g maslaca
    • 1 kašičica cimeta
    • 1 kašika šećera za posipanje

POSTUPAK

  • Korak 1: Priprema prhkog/mrvičastog tijesta

    U posudi pomiješajte suve sastojke: brašno, šećer, prašak za pecivo i so. Dodajte kockice hladnog maslaca, pa prstima “mrvite” smjesu dok ne dobijete teksturu nalik vlažnom pijesku. Zatim dodajte viljuškom umućeno jaje i lagano promiješajte tek toliko da se sastojci povežu. Nemojte predugo mijesiti!

    Tijesto ostavite u frižideru najmanje 30 minuta da se ohladi i stegne.

    Za saltko prhko tijesto važi pravilo:
    šećer : maslac : brašno = 1 : 2 : 3

    Više savjeta o tome kako napraviti mrvičasto tijesto i gdje najčešće griješimo, pogledajte u receptu za Galetu od prhkog tijesta sa gljivama.

    Mrvičasto prhko tijesto za tart od jabuka u crvenoj posudi, napravljeno od maslaca i brašna.
  • Korak 2: Karamelizovanje jabuka za pitu

    Dok se tijesto hladi, pripremite fil.

    Jabuke ogulite, očistite i isjeckajte na kockice srednje veličine.

    U tavi na srednje jakoj vatri istopite šećer. Pustite da se otopi i dobije lijepu zlatnu boju, bez miješanja kašikom (samo lagano protresite tavu).

    Kada se šećer otopio, dodajte maslac i miješajte dok se ne sjedini sa karamelom. Na kraju, ubacite jabuke i dodajte cimet. Sve promiješajte i pržite nekoliko minuta (ne duže od 10-ak), dok jabuke ne omekšaju, a višak tečnosti ne ispari. Dobićete gust i mirisan fil!

    Sklonite sa vatre i ostavite da se malo ohladi.

    Kockice jabuka se karamelizuju sa cimetom u tavi kako bi se napravio sočan fil za tart.
  • Korak 3: Sklapanje tarta

    Zagrijte rernu na 200°C. Kalup za tart namastite i pobrašnite ili koristite papir za pečenje.

    Izvadite tijesto iz frižidera. Odvojite otprilike 2/3 tijesta i utisnite ga prstima ili dnom čaše ravnomjerno po dnu i uz rubove kalupa. Preko tijesta rasporedite ohlađeni fil od jabuka.

    Preostalu 1/3 tijesta jednostavno prstima izmrvite i pospite preko fila. Cijeli tart pospite sa još jednom kašikom šećera – šećer će se karamelizovati tokom pečenja i napraviti hrskavu koricu.

    Sirovi tart od jabuka u staklenom kalupu, posut mrvičastim tijestom i šećerom, spreman za rernu.
  • Korak 4: Pečenje pite od jabuka

    Pecite pitu u zagrijanoj rerni na 200°C, oko 30 minuta, ili dok rubovi tijesta i mrvice na vrhu ne dobiju predivnu zlatnosmeđu boju.

    Pečen tart izvadite iz rerne i ostavite ga da se prohladi u kalupu 15-20 minuta. Ovo je važan korak jer će se tako fil stegnuti i tart se neće raspadati prilikom sječenja.

    Uživajte u svakom zalogaju!

    Zlatno pečen tart od jabuka sa hrskavom koricom od mrvica, slikan odozgo na drvenoj podlozi.
  • Ako vam se svidio ovaj jesenji desert, preporučujem da  pogledate i druge slatke recepte:

    1. Kuglof sa suhim voćem
    2. Francuski tost sa cimetom i maslacem

PRIJEDLOG ZA SERVIRANJE

Ovaj tart je savršen sam za sebe, uz šoljicu kafe ili čaja. A ako želite da ga podignete na viši nivo, poslužite toplo parče pite sa kuglom sladoleda od vanilije. Spoj toplog, hrskavog tarta i hladnog, kremastog sladoleda je čista fantazija!

NAPOMENA

Tip brašna: Ja najčešće koristim kombinaciju pola oštrog i pola glatkog brašna za savršenu prhkost, ali kolač će biti odličan i ako koristite samo glatko brašno.

Fil: Ovako pripremljene karamelizovane jabuke su fantastične! Možete ih koristiti kao nadjev za bilo koju drugu pitu ili palačinke, jer neće ispuštati dodatni sok i raskvasiti tijesto.

Čuvanje: Tart je najukusniji na dan pečenja, ali ga možete čuvati pokrivenog na sobnoj temperaturi do 2 dana – tako će tijesto najbolje sačuvati hrskavost. Nakon toga ga prebacite u frižider.
Prije serviranja tart od jabuka možete kratko podgrijati u rerni ili mikrotalasnoj pećnici, jer je najljepši dok je topao.

Podijelite recept:

POVEZANI RECEPTI