Italijanska kuhinja

Galetta sa gljivama i rikotom – Rustična pita sa prhkim tijestom

10 Oktobra, 2025|

Jeste li znali da za bogatu i ukusnu jesenju pitu ne trebate razvlačiti kore, niti sate provesti u kuhinji? Predstavljam vam galetu sa gljivama i rikotom – rustičnu pitu u kojoj se hrskava korica prhkog tijesta savršeno stapa sa sočnim i mirisnim punjenjem od tri vrste gljiva. Podijeliću sa vama 3 zlatna trika za savršeno prhko tijesto koje uspijeva svaki put, pa neka vas pravljenje tijesta više nikada ne plaši!

Hrskavi brusketi sa pečenim bijelim lukom i paradajzom

17 Septembra, 2025|

Ako tražite ideju za jednostavno, a opet zanimljivo i ukusno predjelo kojim ćete oduševiti goste, na pravom ste mjestu! Trik je u pečenom bijelom luku, koji tokom pečenja gubi svu svoju jačinu i postaje sladak i kremast. Kada takvu blagu, aromatičnu pastu od luka spojite sa hrskavim hljebom i svježinom paradajza, dobijate nešto što zaista morate probati.

Mediteranska salata sa grilovanim tikvicama i crvenim paprikama

16 Septembra, 2025|

Ako postoji savršena salata sa grilovanim povrćem koja spaja jednostavnost i bogatstvo ukusa, onda je to ova mediteranska kombinacija grilovanih tikvica, crvenih paprika i mozzarelle. Poslužite je kao predjelo, prilog uz ručak ili dodatak uz roštilj – sve zavisi od prilike.

Obrok salata sa pastom, piletinom i grilovanim povrćem – Recept

21 Juna, 2025|

Ukusan, zasitan i praktičan ručak – ova obrok salata sa piletinom, pastom i grilovanim povrćem ispunjava sve kriterijume. U frižideru ostaje svježa do 3 dana, odlična je za dane kad ne stižete kuhati i idealna za ponijeti na posao. Pogledajte recept u nastavku!

Brza fokača (focaccia) | Mekana i ukusna | Jednostavan recept

7 Maja, 2025|

Tražte brz i jednostavan recept za fokaču? Ovaj je baš takav - tijesto nadolazi samo pola sata, istresete ga pravo u tepsiju i pečete 20-ak minuta. Fokača bude jako mekana, vazdušasta i preukusna. Kod mene se uvijek pojede dok je vruća i rijetko ostane parče za kasnije.

Pesto Rosso – Recept za pesto od sušenog paradajza

18 Marta, 2025|

Pesto od sušenog paradajza ili poznatiji kao Pesto Rosso, možete koristiti u bezbroj varijanti: kao sos za pastu, prilog na pizzu, namaz za bruskete, sendvič, tortilje. Odlično se slaže uz pečeno meso ili krompir, a možete ga dodati u guste supe ili čorbe. Priprema se vrlo brzo i lako, samo ubacite sve sastojke u blender i vaš pesto je spreman. Uživajte!

Teleća jetrica na venecijanski način – Brzi recept

7 Februara, 2025|

Teleća jetrica (sa grožđicama i karamelizovanim lukom) je jelo koje se sprema brzo i odličan je izbor za radne dane kada nemate puno vremena za kuhanje. Rimljani su je spremali sa smokvama, a tradicionalno se služi uz palentu. Jeftin, brz i jednostavan recept!

Go to Top